Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVLADA RS NEĆE NAREDNIM REBALANSOM PREDVIDETI OZBILJNIJE UŠTEDE, KAO NI ZNAČAJNIJE SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM SLUŽBAMA - ZA SADA SU JEDINO IZVESNA ZADUŽIVANJA


Ozbiljniji rezovi u budžetu biće aktuelni tek 2013. godine i planirani novim budžetom.

Samo za vraćanje dugova po uzetim kreditima neophodno je milijardu evra. Još toliko treba naći za isplatu dospelih državnih zapisa.

Ostatak državi treba kako bi namirila sve obaveze koje, po donetim zakonima, ima. Pre svega, za isplatu plata i penzija.

Formula po kojoj se vrši obračun povišica plata i penzija ostaće verovatno aktuelan u ovoj godini. O mogućim promenama će se sigurno razgovarati na nivou vladajuće koalicije, ali je izvesno da će svi penzioneri i zaposleni u javnom sektoru u oktobru dobiti povišicu zasnovanu na rastu cena na malo u prethodnih šest meseci i, dodatno, uvećanu za rast bruto društvenog proizvoda.

Rast cena iznad projektovanog, a što bi se moglo desiti što zbog suše, što zbog kursa moguće može doneti onima koji imaju primanja iz budžeta, veće prihode, ali će sigurno iziskivati i veće rashode države.

Ukoliko se ostane pri ideji da se porez na dodatu vrednost poveća za bar dva odsto, to će dodatno uvećati zarade, ali i trošak države za budžetske korisnike.

Upravo ovo i otvara dilemu treba li i za koliko podići porez na dodatu vrednost. Jer, onaj ko radi kod privatnika ili nezaposleni neće imati veća primanja zato što je statistika objavila da su, zbog većeg poreza na dodatu vrednost, cene porasle.

A oni koji žive od budžeta hoće.

Izgleda kao da se iz porasta stope PDV finansira rast zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Inače, računica kaže da bi otpuštanjem 7.000 ljudi iz državnih službi budžet (na svim nivoima) imao manje troškove za oko milijardu dinara.

Pored toga, trošak svakog radnog mesta u javnom sektoru, kada se izuzmu isplate njihovih zarada, iznosi oko 10.000 dinara, što u masi za budžet znači mnogo.

Inače, Trezor Srbije u sredu je objavio kalendar aukcija državnih zapisa koje će se obaviti tokom avgusta. Prema tom kalendaru, država će pokušati da izdavanjem zapisa obezbedi oko 90 milijardi dinara i 80 miliona evra.

Izvor: Novosti

<<< Nazad na ostale vesti