Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSKUPŠTINA REPUBLIKE SRBIJE USVOJILA IZMENE ZAKONA O VLADI, ZAKON O MINISTARSTVIMA I IZMENE ZAKONA O OSNOVAMA UREĐENJA SLUŽBI BEZBEDNOSTI


Skupština Republike Srbije je usvojila izmene Zakona o vladi, kao i Zakono o ministarstvima, što je bila pretpostavka za početak procesa izbora nove vlade.

Za donošenje izmena Zakona o vladi glasalo je 139 narodnih poslanika, a protiv je bilo njih 56. Za Zakon o ministarstvima glasalo je 137 poslanika, dok je 69 bilo protiv.

IZMENE ZAKONA O VLADI:

 

 

IZMENE ZAKONA O OSNOVAMA UREĐENJA SLUŽBI BEZBEDNOSTI:

  • Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, koje predviđaju da će ubuduće funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavljati osoba koju imenuje i razrešava predsednik Republike.

Dosadašnje rešenje je bilo da tu funkciju obavlja šef kabineta predsednika države.

Izmenu zakona podržalo je 138 poslanika, protiv je bilo 52 poslanika.

Iz SPS, URS, SDPS, PUPS, JS i SNS, koji su predložili zakon, objašnjeno je da se novim rešenjem proširuje prostor demokratske civilne kontrole, jer sekretara imenuje i razrešava predsednik države, što je adekvatno zakonskom rešenju sadržanom u Zakonu o predsedniku Republike.

Protiv novog rešenja bili su opozicioni poslanici, koji smatraju da nije dobro što se tolika koncentracija moći stavlja u ruke jednog čoveka.

Opozicione stranke kritikovale su zakonsko rešenje prema kome će ministri moći da predlože razrešenje državnog službenika ukoliko u roku od 45 dana ne ostvari rezultate, navodeći, pored ostalog, da to stvara pravni osnov za dalju partizaciju državnih organa, odnosno politička otpuštanja i postavljanje novih ljudi.

Liberalno demokratska partija je amandmanom tražila da za sekretara Saveta može biti postavljeno lice koje ima visoku stručnu spremu i najmanje pet godina radnog iskustva iz oblasti državne uprave, kao i da sekretar ne može biti član partije i istovremeno ne može obavljati ni jednu drugu javnu funkciju.

 

ZAKON O MINISTARSTVIMA:

Predviđenih 17 ministarstava su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, Ministarstvo pravde i državne uprave.

Zakon o ministarstvima obuhvata i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Na ta tri zakonska predloga, koji su uslov za izbor nove vlade, uloženo je oko 60-ak amandmana, a nijedan nije prihvaćen.

Srbija će vladu dobiti 81 dan nakon republičkih izbora, održanih 6. maja, 29 dana od kako je lider socijalista Dačić dobio mandat od predsednika Srbije Tomislava Nikolića i 33 dana pre isticanja zakonskog roka za njeno formiranje.

Izvor: Tanjug, Beta, FoNet, RTV

<<< Nazad na ostale vesti