Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraCENTRALNA VLAST U EVROPSKOJ UNIJI TREBA DA IMA KONAČNU REČ PO PITANJU NACIONALNIH BUDŽETA U EVROZONI I DA BUDE ODGOVORNA ZA BANKARSKU SUPERVIZIJU ŠIROM ZAJEDNIČKOG TRŽIŠTA


Centralna vlast u Evropskoj uniji treba da ima konačnu reč po pitanju nacionalnih budžeta u evrozoni i da bude odgovorna za bankarsku superviziju širom zajedničkog tržišta, predložili su danas vrhunski zvaničnici EU.

Lideri EU će taj predlog razmatrati na dvodnevnom samitu koji počinje u četvrtak u Briselu, ali konačne odluke verovatno neće biti donete pre decembra, prenela je agencija AFP.

Izveštaj koji su izradili lideri EU i evrozone Herman Van Rompej, Žoze Manuel Barozo, Žan-Klod Junker i Mario Dragi obuhvata predlog da se Unija ‘‘tokom sledeće decenije’‘ približi sistemu u okviru kog bi vlast sa nacionalnog nivoa bila prebačena na centralni, kada se radi o ‘‘finansijskom sektoru, budžetu i ekonomskoj politici’‘.

U izveštaju koji je danas objavljen predsednik Evropskog saveta Van Rompej je rekao da bi ‘‘evrozona time bila u mogućnosti da zahteva izmene nacionalnih budžeta ukoliko oni krše fiskalna pravila’‘.

Izvršni organ EU, Evropska komisija, već učestvuje u budžetskoj politici i ima pravo uvođenja kazni državama članicama, ali ne može jednostrano da naredi reviziju budžeta.

Što se tiče banaka, ‘‘integrisana supervizija... treba da bude pokrenuta čim to bude bilo moguće, u cilju formiranja jedinstvenog evropskog nadzornog sistema za banke’‘, poručuju lideri.

Predsednik Komisije Barozo je naveo da bi ‘‘dalji koraci mogli da zahtevaju izmenu osnivačkih ugovora Unije’‘, što bi moglo da dovede do problema sa Londonom, koji je u decembru blokirao izmenu ugovora EU, dok je britanski premijer Dejvid Kameron ukazao da će održati referendum o članstvu u Uniji, u slučaju prebacivanja više moći na Brisel.

Lideri navode da će pokušati da obezbede ‘‘snažnu i stabilnu arhitekturu u finansijskom, fiskalnom, ekonomskom i političkom sektoru’‘, uz priznanje da im je potrebna ‘‘velika podrška građana’‘.

Slovački premijer Robert Fico podržao je danas predlog nadzora banaka na nivou EU, upozorivši, međutim, da matičnim bankama u problemima ne bi trebalo dozvoliti da preusmeravaju novac iz svojih zdravih filijala.

‘‘EU treba da ima oruđe za integrisanu superviziju banaka, ali ne treba da dozvoljava matičnim bankama da rešavaju svoje probleme preuzimanjem novca od zdravih filijala’‘, rekao je Fico novinarima u Bratislavi.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti