Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPET OPŠTINA DOBILO SERTIFIKAT O POVOLJNOM POSLOVNOM OKRUŽENJU


Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije prisustvovao je dodeli sertifikata za pet opština koje su ispunile standarde povoljnog poslovnog okruženja.

Na svečanosti u Domu Narodne skupštine Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila je sertifikate predstavnicima Novog Sada, Kruševca, Užica, Smedereva i Paraćina, čime je broj sertifikovanih gradova i opština povećan na 21.

Ministar Ćirić je tom prilikom istakao da je Vlada prepoznala i podržala inicijativu NALED-a za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i u proteklom mandatu, kroz takozvanu "giljotinu propisa", čime je broj nepotrebnih administrativnih procedura smanjen za dve trećine.

On je ukazao na to da je smanjenje suvišnog administriranja veoma važno za privlačenje direktnih stranih investicija kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou, i naveo podatak da je vrednost stranih investicija u Srbiji u prošloj godini dostigla približno tri milijarde evra.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić podsetio je na to da je Alijansa pre pet godina, zajedno sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), pokrenula program sertifikacije opština, tako da danas u Srbiji 21 opština ima taj dokument, a još 33 ušlo je u proces njegovog dobijanja.

On je saopštio da proces dobijanja sertifikata uopšte nije lak jer opštine moraju da ispune više od sto kriterijuma i potkriterijuma kako bi dobile pozitivnu ocenu.

Čupić i predstavnici međunarodno priznatih sertifikacionih kuća "SGS" iz Švajcarske i "TUV" iz Nemačke potpisali su i Sporazum o saradnji na Programu sertifikacije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a naveo je da će uključivanjem ove dve kuće u sertifikaciju u Srbiji taj proces ubuduće biti unapređen, s obzirom na to da će sertifikati imati dodatni znak kvaliteta.

Svečanoj dodeli sertifikata prisustvovali su i ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji Volfram Mas i Josef Levi, zamenik ambasadora SAD Li Licenberger, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat, kao i članovi i partneri NALED-a, predstavnici Vlade Srbije, stranih donatora, investitora i lokalnih samouprava.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 26.6.2012.

<<< Nazad na ostale vesti