Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

VLADA RS IPAK ZAMRZAVA PLATE I PENZIJE


Lideri vladajuće koalicije postigli su načelni dogovor da plate u javnom sektoru i penzije budu zamrznute.

Tako svi koji primaju plate iz budžeta u oktobru neće dobiti planiranu povišicu od dva odsto, saznaje Blic..

Za sada je ideja da plate u javnim preduzećima i penzije budu zamrznute samo u ovoj godini, mada će se razmisliti i o ideji Fiskalnog saveta koji je predložio da u narednoj godini ovi rashodi rastu samo dva odsto u toku cele godine" - tvrdi izvor „Blica“.

Osim zamrzavanja plata i penzija, čelnici Vlade razmotriće narednih dana i plan ušteda svih državnih organa. 

"Cilj je da se troškovi svih ministarstava smanje za ukupno 20 milijardi. Okvirni plan već postoji, a kako ne bi bilo nesporazuma među članovima Vlade ko je ovim više izgubio, lideri stranaka će dati saglasnost na zajednički predlog. Da su rezovi ozbiljni govori i to što su na spisku ušteda i bonusi za policiju i vojsku" - tvrdi izvor „Blica“.

Rebalans budžeta o kome bi moglo da se u Skupštini raspravlja već početkom jula predvideće, bar prema dosadašnjim razgovorima koalicionih partnera, i neke doskora neprihvatljive poteze.

"Postoji mogućnost ozbiljnijeg kresanja brojnih subvencija koje danas daje država. Na udaru će se, pre svega, naći javna preduzeća i firme u restrukturiranju čiji se rad danas finansira budžetskim novcem" - otkriva izvor „Blica“.

Kako nam je potvrđeno, tokom maja Vlada će odlučiti šta će sve od firmi u vlasništvu države, osim „Telekom Srbija“, u narednom periodu biti ponuđeno na prodaju.

"Kompletan plan vezan za javna preduzeća koji ne podrazumeva samo privatizaciju već i ozbiljnije restrukturiranje skoro svih firmi u vlasništvu države biće tema sastanaka lidera vladajuće koalicije. O terminu kada bi mogao da bude raspisan međunarodni tender za prodaju Telekoma znaće se u narednih mesec dana" - kaže na kraju izvor „Blica“.

Izvor: Blic