Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOZI ZAKONA O RAČUNOVODSTVU I ZAKONA O REVIZIJI: UPS navodi da novi zakoni donose nova opterećenja privrede


Unija poslodavaca Srbije (UPS) ocenila je u utorak da predlozi zakona o računovodstvu i zakona o reviziji donose nova opterećenja privredi i da će povećati neregularnost u finansijskim izveštajima preduzeća koja posluju u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, ponuđeni tekstovi nacrta zakona ne nude nikakva bolja rešenja koja bi unapredila poslovanje i finansijsko izveštavanje u Srbiji.

Dodaje se da ponuđeni tekst Nacrt zakona o računovodstvu praktično ukida primenu Međunarodnih računovodstvenih standarda, jer predviđa da 90 odsto privrednih subjekata ne primenjuje međunarodne standarde.

"Ovakvo zakonsko rešenje je neshvatljivo sa stanovišta struke, ali i zahteva EU i potencijalnih investitora, s obzirom da se narušava uporedivost i kvalitet finansijskih izveštaja. Predloženo uvođenje balkanskih pravila, umesto međunarodnih standarda još više će kumovati novim privrednim i finansijskim aferama", naglašava se.

Nacrt zakona o računovodstvu, kako se upozorava, u potpunosti isključuje profesionalnog računovođu, koji je osnovni nosilac kvaliteta finansijskog izveštavanja i sprečavanja korupcije, poreskih utaja i drugog finansijskog kriminala, a finansijske izveštaje će i dalje moći da priprema i sastavlja bilo ko, bez obzira na profesionalnu i etičku kompetentnost.

Izvor: Beta, 26.3.2013.