Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MARIJIN ZAKON: Biće formirana posebna evidencija silovatelja i pedofila sa DNK profilom a biće ukinuta i mogućnost ublaženja kazne


Želim da nova zakonska rešenja o zaštiti dece od silovatelja i pedofila budu preventivna, da se bave uzrocima, a ne posledicama i da se više nijedan zakon u Srbiji ne zove po nekom detetu izjavio je danas Slobodan Jovanović, otac osmogodišnje Marije koja je 2010. godine silovana i ubijena, a na čiju inicijativu skupština Srbije danas raspravlja o tim rešenjima.

"Želim da naša Marija bude poslednje dete po kome će neki zakon nositi ime", rekao je Jovanović i dodao da je cilj predloženih rešenja da silovatelje i pedofile nateraju da odustanu od svih zlih namera.

Jovanović je zahvalio poslanicima, Ministarstvu pravde i državne uprave i vladi Srbije što, kako je rekao, nisu tražili razloge već što su našli način da Srbija dobije taj zakon.

Reč je o Predlogu zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, za koji predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanik SNS Vladimir Cvijan veruje da će biti jednoglasno usvojen i da će doprineti bezbednosti građana.

Cvijan je kazao da će njegovim usvajanjem silovatelji i pedofili, koje je nazvao seksualnim predatorima, posle odsluženja kazne biti posebno praćeni i da će biti obavezni da se redovno javljaju policiji i drugim nadležnim institucijama i da će im biti zabranjen prilazak kafićima i drugim objektima gde se nalaze deca.

Kako je napomenuo, biće formirana posebna evidencija silovatelja i pedofila sa DNK profilom a biće ukinuta i mogućnost ublaženja kazne.

Podršku predloženom zakonu daće i Demokratska stranka, čiji je poslanik Slobodan Homen istakao da je njegovo donošenje velika stvar i da to pokazuje da u društvu ima pitanja oko kojih nema razlike između opozicije i vlasti.

Homen, koji je bio državni sekretar u Ministarstvu pravde u predhodnom mandatu podsetio je da je zakon bio predložen od strane tog ministarstva ali da zbog izbora nije usvojen i da mu je drago što je sada predložen u neizmenjenom obliku.

On je dodao da naše društvo do sada nije prepoznavalo opasnost od silovatelja i pedofila u tom obliku i dodao da su preko 80 odsto pedofila i silovatelja povratnici.

Izvor: Tanjug, 26.3.2013.