Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

LIDERI ZEMALJA GRUPE BRIKS POSTIGLI DOGOVOR O OSNIVANJU RAZVOJNE BANKE KOJA ĆE BITI KONKURENT ZAPADNIM INSTITUCIJAMA


U vreme početka samita zemalja BRIKS-a javljaju se brojna pitanja o novom svetu koji zemlje članice te grupe pokušavaju da izgrade.

Svetska banka smatra da globalni ekonomski rast sve više zavisi od zemalja BRIKS-a, koje čine 27 odsto ukupne kupovne moći u svetu, i imaju 45 odsto svetske radne snage.

Ekonomski podaci pokazuju da zajednički bruto domaći proizvod (BDP) zemalja BRIKS-a čini 25 odsto svetskog BDP-a, a u tim zemljama živi 40 odsto svetskog stanovništva.

"Biće duhova u sobi na samitu BRIKS-a", mišljenja je stručnjak američke nezavisne donatroske grupacija GMF za Aziju, Danijel Tvajning.

Jedan od njih je Amerika, koju su Indija, Kina i Rusija izdvojili kao važniju za njihove interese od ostalih rastućih sila, zatim Indonezija, koja bi zbog demografskog i ekonomskog značaja mogla da bude članica BRIKS-a pre nego JAR, i konačno Meksiko, čija je dinamična ekonomija više integrisana u svetsku od brazilske i koji se pita ko je ovlastio Brazil da zastupa Latinsku Ameriku.

Možda će upravo podele među zemljama BRIKS-a, pre nego slaganja, ukazati na budućnost globalnog poretka, navodi Tvajning, osvrćući se na tenzije koje Kina ima s Brazilom oko trgovine, s Indijom oko bezbednosti, a sa Rusijom oko polaganja prava Pekinga na globalno liderstvo.

"Priče o novom međunarodnom poretku pod vođstvom BRIKS-a su upravo to - samo priče. Dve velike demokratije u usponu u okviru te grupacije, Brazil i Indija, žele izmene sadašnjeg poretka, a ne njegovo uništenje. Bez snažnog geopolitičkog oružja, samit BRIKS-a nije ništa drugo do suma njegovih delova", poručio je stručnjak GMF za transtalantske odnose, Danijel Kliman.

Još jedan stručnjak GMF iz Vašingtona, Endrju Smol, navodi da je odluka novog predsednika Kine da, u okviru prve posete inostranstvu nakon dolaska na vlast, otputuje upravo u zemlje BRIKS-a, Rusiju i JAR, dobro isplanirana.

Budući da Peking očekuje nastavak tenzija sa SAD i susednim azjiskim zemljama, on želi da naglasi značaj odnosa Kine s drugim privredama u usponu, kao pandan lošoj spoljnopolitičkoj atmosferi u regionu, čiji je deo.

Međutim, novi kineski predsednik Sji Đinping stiže u Durban u vreme sumnji da privrede u usponu zapravo imaju samo jedan zajednički cilj. Budući da SAD, EU i Japan vode trgovinske pregovore koji bi mogli da odrede globalne standarde za narednu deceniju i više, postoji rizik da međunarodni ekonomski poredak već klizi iz ruku Kine.

Samit BRIKS-a pruža priliku Indiji da ojača svoj položaj među velikim zemljama u razvoju. Indija će sigurno igrati značajnu ulogu u razvoju Afrike, što je jedna od tema koje će se, bez sumnje, naći na dnevnom redu samita u Durbanu.

 A u vreme kada SAD sklapaju potencijalno ključne ekonomske sporazume sa atlanskim i pacifičkim partnerima, Indija bi trebalo da razmisli da li želi da se veže za rivalski blok BRIKS, smatra stručnjak GMF iz Bostona, Druva Jaišankar.

Američka organizacija GMF promoviše jačanje prekoatlanske saradnje na rešavanju regionalnih, nacionalnih i globalnih izazova u duhu Maršalovog plana o obnovi posleratne Evrope. GMF podržava brojne inicijative za jačanje demokratije i doprinosi brojnim istraživanjima i analizama.

Organizacija, sa sedištem u Vašingtonu, prisutna je na obe strane Atlantika, s kancelarijama u Berlinu, Parizu, Briselu, Beogradu, Ankari, Bukureštu, Varšavi i Tunisu. GMF ima i manja predstavništva u Bratislavi, Turinu i Stokholmu.

Izvor: Tanjug