Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OČEKUJE SE USVAJANJE NOVOG PRAVILNIKA O KVALITETU GORIVA NAREDNE NEDELJE


Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će u cilju privlačenja investicija u energetiku Vlada učiniti sve da se smanje administrativne procedure i da joj je zato prioritet borba protiv korupcije, koja je posledica birokratije.

Mihajlović je na konferenciji "Kako pokrenuti investicije u energetici Srbije" najavila da će u martu javnosti predstaviti pet predmeta koje je obradio antikorupcijski tim tog ministarstva, koje će nakon toga predati tužilaštvu.

Ona je navela da se ti predmeti odnose na Elektroprivredu Srbije (EPS), Srbijagas, Agenciju za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode i Hidrometeorološki zavod.

Takođe, Mihajlović je saopštila da je stav Vlade Srbije da neće biti privatizacije EPS-a, ali da je neophodna reorganizacija tog javnog preduzeća, uz napomenu da očekuje da će pitanje kreditnog zaduženja EPS-a uskoro biti rešeno.

Prema njenim rečima, koliko će se EPS zadužiti biće poznato tek kada se utvrdi koliko sredstava to preduzeće može da obezbedi iz unutrašnjih rezervi.

Ona je naglasila da Srbija nema ni realnu cenu ni dobar kvalitet naftnih derivata, i dodala da je resorno ministarstvo završilo izradu Pravilnika o kvalitetu goriva, koji bi trebalo da bude usvojen naredne nedelje.

Mihajlović je navela da je u planu i formiranje referentne laboratorije za kontrolu kvaliteta goriva, i dodala da je cilj da građani i privreda imaju kvalitetne derivate po prihvatljivim cenama.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 26.2.2013.