Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENE ZAKON O RADU PRED SKUPŠTINOM RS U JANUARU 2014. GODINE


Ministar privrede Saša Radulović je rekao da su za sindikate vrata otvorena za nastavak učešća u razgovorima o tom zakonu.

On je ocenio da dugoročni boljitak zemlje zavisi od reformi koje će se sprovesti.

"Ako ne sprovedemo teške reforme odmah početkom 2014. godine, onda ne možemo da očekujemo ni da će biti poboljšanja", ocenio je ministar.

Potrebno je, kako je naveo, voditi računa o tome da Srbija ima preko 700.000 nezaposlenih i da njihova prava moraju da se štite.

"Moramo da stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mesta", dodao je on.

Prema navodima nekih medija, donošenje zakona o radu, koje je najavljeno za početak godine, trebalo bi da bude odloženo do proleća, zbog mogućih vanrednih parlamentarnih izbora.

Javna rasprava o izmenama zakona o radu je počela prošle nedelje, ali su otkazane javne prezentacije, zbog protesta sindikata, i trenutno se odvija putem sajta Ministarstva rada.

Sindikati zameraju što je javna rasprava zakazana u vreme praznika i strahuju da će predloženim izmenama zakona biti umanjena prava radnika, a zarade smanjene. Oni se ne slažu sa većinom predloženih rešenja koja su, kako tvrde, iako najpre dogovorena sa njima, kasnije izmenjena.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je danas da bi bilo neodgovorno da javna preduzeća isplate 13. platu i zaobiđu preporuku ministarstva da je ne isplaćuju, i da će biti provereno da li su neka od njih već to učinila.

Ministarstvo privrede preporučilo je juče rukovodstvima javnih preduzeća, javno komunalnih preduzeća, javnih fondova i agencija uvođenje mera maksimalne štednje i smanjivanja svih vidova rashoda koji nisu u funkciji izvršavanja redovnih registrovanih delatnosti i poslovnih aktivnosti.

Izvor: