Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

ZAKON O UNAKRSNOJ PROCENI IMOVINE I PRIHODA NA PREISPITIVANJU U PRAKSI


Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić smatra da unakrsno ispitivanje mora biti dugoročno i pravedno, bez osvetničkog naboja i zloupotreba, uz napomenu da ne sumnja da će, ako se tako bude radilo, biti rezultata.

"Ne bih rekao da neko treba da bude prioritet, verovatno Vlada Srbije zna šta radi, možda ima u vidu već neke ljude od kojih će krenuti", rekao je Savić za Tanjug .

Očekujem da će se naći jedan broj tranzicionih dobitnika, čija je imovina dostigla neverovatne razmere, a koji nikakav dokaz neće imati da su ostvarivali godišnju dobit koja pokriva bar deo njihove imovine, naveo je Savić.

Kako je ocenio, to neće biti veliki broj ljudi, a i manje - više je poznato ko su bogati pojedinci koji pre 10 ili 20 godina nisu imali ništa. Oni koji su stekli ogromno bogatstvo na nedozvoljen i nezakonit način moraju snositi posledice, istakao je Savić, ocenivši da predviđenih 20 odsto oporezivanja prihoda na razliku između imovine i stečene dobiti nije dovoljno dobra mera.

"Mislim da pre svega treba razmišljati o oduzimanju nejvećeg dela tako stečene imovine, jer je ovo praktično legalizacija sumnjivo stečene imovine i protiv toga Srbija treba da se bori", naglasio je on.

Ekonomski analitičar Saša Radulović smatra da bi bilo potpuno pogrešno, kad je reč o nekim najavama da će se prvo proveravati imovina stečajnih upravnika, ići putem ispitivanja jedne profesije.

"Pitanje unakrsne provere tiče se ljudi koji imaju veliku imovinu za koju treba da dokažu poreklo, bez obzira da li se radi o stečajnim upravnicima, advokatima, političarima ili drugim građanima", naveo je Radulović u izjavi Tanjugu.

On je ocenio da bi prirodan put bio da se na osnovu katastra i registra privrednih subjekata utvrdi koja imovina je najvrednija i potom proveri da li vlasnik ima dovoljno oporezovanih legalnih prihoda da opravda tu imovinu.

"To bi bio narmalan put. Ići ka jednoj, drugoj, ili trećoj profesiji je pogrešno i skreće sa osnovnog cilja unakrsne provere porekla imovine", naveo je Radulović, istakavši da se ne treba paušalno opredeljivati za pojedine profesije.

On je ocenio da u Srbiji postoji veliki problem sa poreklom imovine i kapitala kojim su privatizovana mnoga preduzeća, pa iz njih izvlačen kapital, poručivši da fokus treba da bude na imovini velike vrednosti i legalnosti sredstava kojima je kupljena.

Ekonomista Zoran Popov, međutim, smatra da je imovina stečajnih upravnika mogla da se uveća, jer su im data velika ovlašćenja, a nije uspostavljana kontrola i "širom su bila otvorena vrata za svakave malverzacije".

Popov je dodao da ne veruje da se unakrsnom proverom imovine i prihoda može popraviti situacija nastala zbog nereda koji je u toj oblasti vladao tokom prethodnog perioda.

Izvor: Tanjug