Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENAMA ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI ODLAŽE SE KONVERZIJA PRAVA KORIŠĆENJA U PRAVO SVOJINE NAD GRADSKIM GRAĐEVINSKIM ZEMLJIŠTEM UZ NAKNADU


Skupština RS usvojila je u ponedeljak izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu.

TAKO ĆE VLASNICI PRIVATIZOVANIH ILI PREDUZEĆA IZ STEČAJA I IZVRŠNOG POSTUPKA MOĆI, NAREDNIH GODINU DANA, DA ZIDAJU NOVE OBJEKTE U SKLADU SA VAŽEĆIM PLANSKIM DOKUMENTOM NA PARCELAMA ZA KOJE IMAJU PRAVO KORIŠĆENJA.

Od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji 11. septembra 2009. godine do danas, u Beogradu su upisom svojine u katastar završene samo dve konverzije, od kojih je jedna plaćena. Ovaj propis zaustavio je investicije vredne oko dve milijarde evra i zato je Vlada Srbije po hitnom postupku uputila parlamentu predlog o odlaganju konverzije dok se ne donese novi zakon o planiranju i izgradnji.

"Konverzija je bila uslov za dobijanje građevinske dozvole. Za te parcele postojalo je pravo korišćenja koje je Zakon o planiranju i izgradnji anulirao i onda je nastao jedan vakuum, koji je potencijalne investitore jednostavno onemogućio da svoja ulaganja realizuju u Srbiji. Stavljanjem ad akta dela zakona, koji se odnosi na konverziju, omogućava se investitorima da grade brže i jeftinije. Očekujemo da će se time privući i novi investitori da konačno pokrenemo građevinsku industriju", kaže za Novosti Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Rodić kaže da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji će pravo korišćenja na građevinskom zemljištu formulisati kao pravo zakupa.

"Daćemo, kao struka, u kratkom roku predloge koji će biti u funkciji kvalitetnije i jeftinije gradnje. 

Izvor: Novosti, B92