Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

VLADA RS DALA SAGLASNOST ZA POKRETANJE POSTUPKA PRIVATIZACIJE GALENIKE I POLITIKE


Vlada RS je dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije farmaceutske kompanije "Galenika" i "Politike", objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika". 

"Vlada Srbije je donela, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, oduku o privatizaciji Galenike i Politike, a uslediće odluka o pokretanju restrukturiranja, kako bi se ta preduzeća oslobodila i da bi se sproveo plan restrukturiranja"

Na osnovu te odluke biće objavljeni tenderi za prodaju državnog udela u te dve kompanije.

Država je 85 odsto vlasnik "Galenike", a u "Politici" direktno ima udeo od 31 odsto, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21 odsto kapitala, a PIO fonda četiri odsto.

Za kupovinu "Galenike" bila je zainteresovana američka kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA), ali je početom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Po rečima predstavnika Ministarstva privrede Srbije, trenutno ima više od 10 investitora zainteresovanih za kupovinu "Galenike".

Firma "Ist medija grup", registrovana u Moskvi, prošle godine je kupila vlasnički udeo od 50 odsto od nemačkog izdavača VAC u preduzeću "Politika novine i magazini", a 50 odsto je ostalo u vlasništvu "Politike".

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će biti doneta odluka o pokretanju restrukturiranja u Galenici i Politici, kako bi se ta preduzeća postavila na zdrave noge.

Restrukturiranje je, rekao je, jedini način da se ta preduzeća spasu i postave na zdrave noge, a u skladu sa planom Vlade za sva preduzeća, što sad važi i za Galeniku i Politiku, dodao je on.

Privatizacija ova dva preduzeća biće sprovedena u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, koji bi trebalo da uđe u Skupštinu početkom decembra i da bude izglasan.

Insistiraće se na planu reorganizacije, a privatizacija će ići ka tome da se sačuva Galenika i da se obezbedi njena dugoročna održivost, istovremeno čuvajući interese i države i samog preduzeća.

"Novi Zakon o privatizaciji daje i fleksibilne metode privatizacije kod kojih država može da ostane u velikom delu i dalje vlasnik, a da se menadžment prenese na druga preduzeća, na druge investitore", rekao je on.

On je dodao da ima zainteresovanih kupaca, posebno za Galeniku.

"Kod Politike je situacija malo drugačija, međutim i ona ima jedan jak brend i jako je bitna, tako da mislim da ćemo uspešno rešiti ove probleme. Kad postavimo ta preduzeća na zdrave noge i učinimo ih samoodrživim, time će interesi investitora porasti, a to očekujemo i za sva ostala preduzeća koja su u postupku restrukturiranja", rekao je Radulović Tanjugu.

Izvor: Tanjug