Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

USKORO ODLUKA VLADE RS O MOGUĆOJ REVIZIJI SPORAZUMA U VEZI SMANJENJA CARINA NA PROIZVODE UVEZENE IZ EU


Ministarstvo trgovine sledeće nedelje završiće analizu mogućih štetnih uticaja ukidanja carina za proizvode iz Evropske unije, na domaće tržište, saznaje b92.

Na osnovu toga, biće doneta odluka o mogućoj reviziji sporazuma i o pregovorima sa Briselom o zadržavanju carina na određene proizvode.

Postepeno smanjenje carina na proizvode uvezene iz EU i njihovo potpuno ukidanje 2014. godine ozbiljno će ugroziti domaće proizvođače, pre svega hrane.

Stručnjaci upozoravaju da će uvozna hrana biti jeftinija od domaće i da srpski poljoprivrednici neće moći da izdrže takvu konkurenciju. U zapadnim zemljama proizvode se veće količine hrane, a njihovi farmeri dobijaju daleko veću pomoć od svojih država.

Uskoro bi srpski proizvođaći mogli da izgube bitku za sopstveno tržište. Primena sporazuma o ukidanju carina na robu iz Evropske unije 2014. učiniće strane proizvode jeftinijim od domaćih.

To će posebno teško pasti domaćim proizvođačima hrane.

Postepeno smanjenje i konačno ukidanja carina stvoriće poteškoće proizvođačima u svim sektorima privrede, a posebno će se odraziti na poljoprovednike, upozorava profesor poljoprivrednog fakulteta Ševarlić.

"Naš seljak proizovodi 11 puta manje hrane nego nemački famrer. Mi smo jedina zemlja koja je uvela liberalizaciju carine a da nismo dobili nijedan evrocent za poboljšanje konkurentnosti srpske proljoprivrede. Veliki broj proizvođača će propasti, to je praksa iz drugih zemalja. Pod naletom jeftinih proizvoda stradaće mali, ali i veći proizovođači, a rešenje je u većim subvencijama, ili drugačijem organizovanju proizovđača", kaže Ševarlić.

Pedeset miliona evra, koliko ćemo od Brisela dobiti za poljopriovredu sa datumom za početak pregovora, nije dovoljno da bi rešilo te probleme.

Izvor: B92