Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

IZMENAMA ZAKONA O PRIVATIZACIJI, DRŽAVA ĆE SE OBAVEZATI DA DO KRAJA JUNA 2014. GODINE ZAVRŠI RESTRUKTURIRANJE I TO TAKO ŠTO ĆE DOZVOLITI PRINUDNU NAPLATU POTRAŽIVANJA I OD OVIH FIRMI


Izmenama Zakona o privatizaciji, koje je usvojila Vlada Srbije, rok za restrukturiranje preduzeća ograničen je, inače, do 30. juna 2014. godine.

Preduzeća u restrukturiranju biće ponuđena tržištu kroz neki od postupaka privatizacije i neće nestati polovinom 2014. godine.

Rudarsko - topioničarski basen "Bor" moći će prvi da se dokaže.

Ono će biti prvo od 175 preduzeća u restrukturiranju sa koga će biti "skinuta" zaštita od prinudne naplate.

Već polovinom sledeće godine RTB "Bor" će morati da samostalno opstane na tržištu.

Izmenama Zakona o privatizaciji, država će se obavezati da do kraja juna 2014. godine završi restrukturiranje i to tako što će dozvoliti prinudnu naplatu potraživanja i od ovih firmi.

"Postoji mogućnost da se skine restrukturiranje i da se preduzeće ostavi na tržištu da samo posluje, čak i u državnom statusu, ako je samoodrživo", kaže ministar finansija i privrede.

"Takav slučaj će biti sa RTB "Borom". Ono će biti samo na tržištu bez ikakvih subvencija i pomoći države. Još neka preduzeća su se kandidovala. To je slučaj sa PKB-om, koji kaže da može da opstane na tržištu samostalno. Ima još nekih za koja smo zapazili da su po performansama već došla u situaciju da mogu bez zaštite koja ih brani od poverilaca da budu samostalni na tržištu".

Pomoć preduzećima u restrukturiranju državu godišnje košta između 700 i 800 miliona evra. Tu su direktne subvencije preduzećima, ali indirektna davanja.

Država zaposlenima u ovim preduzećima povezuje radni staž, toleriše neplaćanje poreza, ali trpi i tako što ona ne plaćaju usluge drugim javnim preduzećima.

U ovom trenutku 171 preduzeće u restrukturiranju.Ta preduzeća zapošljavaju više od 50.000 radnika i imala su, prema rečima državnog sekretara, direktne i indirektne subvencije, a neredovno plaćaju poreze, doprinose, gas, struju...


Preduzeća u restrukturiranju generišu ukupan gubitak od približno 700 miliona evra, kazao je Milosavljević. Dugovi preduzeća u restrukturiranju će biti namireni iz efekata prodaje imovine ili u postupku sprovodjenja stečaja.

Izvor: Tanjug