Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

DO KRAJA FEBRUARA 2013. BIĆE UTVRĐENI PRECIZNI MEHANIZMI ZA NADZOR SVIH SLUŽBI BEZBEDNOSTI: SKUPŠTINA RS DOBIJA BUNKER ZA TAJNA DOKUMENTA


Skupština Republike Srbije će najkasnije do kraja februara utvrditi precizne mehanizme za efikasniji nadzor svih službi bezbednosti, a u tom cilju parlament će uskoro da dobije blindiranu soba za skladištenje poverljivih dokumenata.

Prema saznanjima Novosti ovaj zadatak biće poveren radnoj grupi pri parlamentarnom Odboru za kontrolu službi bezbednosti, na čijem čelu je poslanik LDP Nenad Milić. To telo će, zajedno sa ključnim ljudima BIA, VOA i VBA, pokušati da unapredi kontrolnu funkciju Skupštine nad pomenutim institucijama.

Izveštaji te tri glavne službe usvojeni su nedavno na sednicama odbora, koje su bile zatvorene za javnost i uz stroge mere bezbednosti. Poslanici nisu mogli u salu da unesu mobilne telefone, a operativci su dan pre zasedanja sproveli kontradiverzionu zaštitu i zaštitu od prisluškivanja.

Predsednica odbora Jadranka Joksimovićkaže da je moralo da se veća iza zatvorenih vrata, kada su u pitanju tako osetljivi dokumenti.

- Na taj način lakše se uspostavi poverenje sa službama bezbednosti, pogotovo što je ranije bilo slučajeva da informacije “cure” sa sednica. Bila je to kvalitetna i sadržajna diskusija. Odbor je zainteresovan za aktivan nadzor rada službi i u saradnji sa njima radićemo u skladu sa nacionalnim interesima – kaže Joksimović.

Svi članovi odbora pre stupanja na dužnost potpisali su obavezu o čuvanju tajnosti podataka. A, pod oznakom “tajna” vode se i stenogrami sa zatvorenih sednica. Oni se sada čuvaju u starim depoima, ali će naredne godine biti pohranjeni u specijalnim sefovima koji bi trebalo da budu postavljeni u staroj zgradi skupštine u Ulici kralja Milana.

Za to zaključavanje tajni iz budžeta je obezbeđeno oko 54.000 evra, a generalni sekretar parlamenta Jana Ljubičić kaže da će uslovi za bezbedno čuvanje poverljivih dokumenata uskoro biti obezbeđeni.

Prostoriji u kojoj će biti pohranjeni tajni podaci moći će da pristupe samo oni poslanici koji su te dokumente već razmatrali na sednicama zatvorenim za javnost. Soba u kojoj će biti smešteni sefovi neće imati prozore, biće iza blindiranih vrata i u njoj će biti ometači za mobilne telefone. 

Izvor: Večernje novosti, Telegraf.rs