Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

TEHNIČKE NOVINE U VOĐENJU SUDSKIH POSTUPAKA: Tonski zapis će se automatski pretvarati u tekst


Sva suđenja u Srbiji uskoro bi mogla da budu tonski snimana, a snimci bi se putem posebnog softvera automatski pretvarali u transkripte. Advokatska komora Beograda (AKB) podnela je ovakvu inicijativu Ministarstvu pravde, a da za to postoji raspoloženje vlasti pokazuje pilot-projekat koji je već pokrenut u tri suda - Prvom osnovnom u Beogradu, Osnovnom u Zrenjaninu i Višem u Kragujevcu. Deset tužilaštava je podnelo zahtev za testiranje, a 25 sudova pokazalo je zainteresovanost.

Kako objašnjavaju u AKB, snimanje bi drastično ubrzalo efikasnost sudskih postupaka.

"Zakon propisuje sačinjavanje zapisnika u koji se unosi samo bitna sadržina datih iskaza, i to u obliku pripovedanja, što podrazumeva pravo suda da prepričava iskaze na način kako ih je razumeo", kaže Jugoslav Tintor, predsednik AKB.

"Ovo pravo se u praksi često zloupotrebljava, pa se prilikom parafraziranja iskaza gube važni detalji. U takvim situacijama nastaje rasprava između suda, stranaka i svedoka oko toga da li je svedok nešto rekao ili nije, što oduzima više vremena nego da je svedok neposredno izdiktirao odgovor."

Program koji se instalira razume razne načine izgovora i njegovo izvođenje nije ograničeno čak ni manjim govornim manama. Sve što se izdiktira ispisuje se u realnom vremenu, ćiriličnim pismom (jer je specijalno pravljen za srpsko govorno područje). Program se sastoji od rečnika iz sudske prakse koji u sebi ima više od milion raznih reči, fraza, izraza i rečenica.

Stranke često imaju primedbe ne samo na netačno ili nepotpuno unošenje njihovih reči, već i na način unošenja same primedbe, što dovodi do apsurdnih situacija. Advokati pak smatraju da pravilo po kom se pitanja unose u zapisnik samo kada je neophpodno da se razume odgovor u krivičnom postupku, obesmišljava unakrsno ispitivanje. Kada se sve sabere, unošenje iskaza i primedaba traje mnogo duže nego iznošenje samog iskaza.

"Rešenje je uvođenje tonskog snimanja korišćenjem specijalnog softvera i posebne programske aplikacije koja tonski zapis transferiše u pisani tekst. Uštede su oko 70 odsto, a suđenje koje traje tri meseca skratilo bi se na mesec dana", kaže Tintor, i dodaje da bi se obaveznim snimanjem uspostavio i red u sudnici i omogućilo sankcionisanje svake zloupotrebe procesnih prava, jer bi se i stranke i sud uzdržavali od ekscesa.

Specijalni softver već funkcioniše u mnogim evropskim zemljama, razvoj je trajao više od 15 godina i u njega je uloženo 150 miliona evra. U Hrvatskoj je uveden pre tri meseca i već je izdato 800 licenci za njegovu upotrebu. Praksa je pokazala da se ovaj projekat finansira iz pristupnih fondova, a novina bi zahtevala promenu zakonika o krivičnom i o parničnom postupku.

Izvor: Vebsajt Novosti, 25.10.2018.
Naslov: Redakcija