Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTREBAN ZAKON O FINANSIRANJU SETVE - ROD KAO ZALOG


Gostujući u emisiji RTV Vojvodina, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić najavio je mogućnost donošenja Zakona o finanasiranju setve, gde bi kapital u vidu očekujućeg roda na njivama registrovanih gazdinstava mogao da bude zalog kod banaka da bi dobili novac za nabavku osnovnog repromaterijala, koji su do sada ratari uglavnom koristili sklapanjem ugovora sa organizatorima proizvodnje i agroindustrijom po nepovoljnim uslovima.

Da bi u budućnosti ovo ministarstvo donosilo korisne odluke, ministar je najavio da će obići mnoga poljoprivredna gazdinstva u Srbiji jer, kako je rekao: "Mi jednostavno ne možemo da ostavimo naše ljude sa malim posedima gladne na selu, zbog toga ćemo im pomoći programom i opredelićemo sredstva za tu namenu."

Kao argumenti za ovo zalaganje ministra, mogu poslužiti podaci Ministarstva poljoprivrede, da u ukupnoj biljnoj proizvodnji mala gazdinstva sa posedima do sedam hektara,među kojima su najbrojniji proizvođači pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, dok su gazdinstva sa posedom od 50 i više hektara najveći proizvođači šećerne repe. U proizvodnji pšenice i kukuruza, mala gazdinstva učestvuju od 64-86 odsto i polovinu prinosa, pa i više, nude na tržištu.

Mnoge ideje poljoprivrednika, a među njima su i beskamatni krediti kako bi se stimulisali mladi da ostanu na selu, su prihvatljive, najavio je ministar Glamočić. Problem predstavljaju i usitnjena poljoprivredna proizvodnja. Ministarstvo će kroz plan ruralnog razvoja opredeliti deo sredstava za tu namenu. Donji i srednji deo gazdinstva se moraju ojačati i uvećati. Cilj je intezivirati njihovu proizvodnju i podići na viši tehnološki nivo. Povodom odredbe o slobodnoj prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima, što bi moglo početi polovinom 2017-te, ministar je rekao da će uputiti zahtev Briselu za produženje tog roka.

Kako se približava kraj budžetske godine, Zakon o podsticajima će biti podložan kraćoj analizi. Stočarstvo je grana koja neće pretrpeti nikakve promene jer se nalazi u najtežoj situaciji. Ne treba zaboraviti da je svaki dinar dobrodošao ovoj oblasti, a ne treba zaboraviti kašnjenje subvencija, dok je za razliku od njih, ratarima isplaćeno 95% subvencija.

Situacija u Upravi za agrarna plaćanja je bila poražavajuća, naročito sa obradom zahteva za subvencije jer je obrađivano svega 50-tak zahteva dnevno, rekao je ministar, ističući da je "u četvrtak obrađeno hijadu zahteva". Glamočić je naglasio da veruje da će imati dobru saradnju sa Ministrstvom finansija kako bi se isplata preuzetih obaveza što pre obavila.

Izvor: Vebsajt Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, 25.9.2013.