Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Svaka peta javna nabavka mimo procedure


Iako novi Zakon o javnim nabavka nalaže da ga sada primenjuju svi koji su dužni da to čine, oko 600 naručilaca Uprave za javne nabavke je tražilo da bude izuzeto iz Zakona, što bi značilo da svaki peti naručilac smatra da ne treba da rspisuje tender,  izjavio je direktor Uprave Predrag Jovanović 

 “U prvim danima smo se našli pod pritiskom naručilaca čije se tvrdnje mogu opisati ovako: Zalažemo se za punu primenu zakona i uvođenje reda, ali nas treba izuzeti, jer smo specifični, nismo kao drugi”, izjavio je Jovanović.
 

Jovanović je istakao da će Uprava insistirati na striktnoj primeni zakona.
S druge strane, kako je naveo, ne može se reći da nije došlo do promene svesti posle uvođenja novog zakona.
 

“To se najbolje vidi u tome što se udeo pregovaračkih postupaka bez javnog poziva, gde je ograničena transparentnost i konkurencija, prvi put posle dužeg vremena smanjio sa 34 na 28 odsto”, rekao je on.


Na pitanje da li je od 1. aprila bilo kršenja zakona i nameštanja tendera Jovanović je odgovorio potvrdno. 

Kao jedan od primera izvrgavanja regularne procedure, on je pomenuo slučajeve u kojima su naručioci pokušavali da sprovedu malu nabavku od tri miliona dinara, a potom od Uprave tražili da odobri pregovarački postupak sa istim ponuđačem za završetak ostatka posla u vrednosti od šest do sedam miliona dinara.
 

Najveće smanjenje mogućnosti za korupciju, kako je ocenio, ostvareno je kod nabavke dodatnih radova i usluga koji su ranije bili veoma rasprostranjena pojava.
Uprava za javne nabavke dala je svega osam pozitivnih i 27 negativnih mišljenja, što, kako smatra Jovanović, pokazuje minimalnu zastupljenost ovog osnova.
 

“Očekujemo da će poboljšanje, suzbijnje neregularnosti i smanjenje utroška vremena i novca ponuđača naći svoje mesto u izveštaju Evropske komisije, koji očekujemo u oktobru. Uprava za javne nabavke je spremna da odigra vodeću ulogu u pregovorima vezanim za poglavlje pet (javne nabavke), kao što je zakonom i predviđeno”, naglasio je Predrag Jovanović.

Izvor: Blic