Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

U BRISELU JE POČEO EKSPLANATORNI SKRINING, KOJIM SE OTVARA NOVA ETAPA NA PUTU SRBIJE PREMA ČLANSTVU U EVROPSKOJ UNIJI


Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković poručio je danas, povodom početka eksplanatornog skrininga, da je Srbija taj proces dočekala spremna.

"Današnji dan za građene Srbije ima višestruku značaj", rekao je Selaković obraćajući se ekspertima Evropske komisije koji danas srpskoj delegaciji formalno predstavljaju pravne standarde EU u vezi sa poglavljem 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna ljudska prava.

"Srbija je ovaj dan dugo iščekivala, ali to ne znači da je u tom išsčekivanju spavala”, istakao je ministar.

Selaković je predstavio dosadašnje rezultate tekuće reforme pravosuđa i ukazao da je već dosta učinjeno na ispravljanju grešaka iz prethodnog perioda, a osvrnuo se na i na Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno sprovođenje.

"Današnji eksplanatorni skrining predstavlja priliku da istovremeno, na jednom mestu steknemo pregled sublimirane sadržine ključnih dokumenata koji postavljaju standarde u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava, ali i da dobijemo neophodna pojašnjenja", rekao je on.

Selaković je potvrdio rešenost Ministarstva pravde i državne uprave da započete reforme sprovede do kraja kako bi proces evropskih integracija Srbije bio što efikasniji.

"Nadam se da ćemo sledeće godine u ovo vreme srpsko pravosuđe biti znatno bliže evropskim načelima kojima težimo i da će Srbija biti, kao što je uvek bila, garant ljudskih prava i sloboda", dodao je ministar.

Brojna delegacija Srbije, u kojoj je osim Selakovića i šefica srpskog pregobaračkog tima Tanja Miščević, ostaće u Briselu i sutra, a drugog dana skrininga biće im predstavljeni evropski standardi vezani za poglavlje 24 koje tretira prava, slobode i bezbednost.

Prema rečima, Petera Stana, portparola evropskog komesara za proširenje, u svemu tome "nema ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima".

Kako je dodao, za razliku od pregovora ovde je reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je početak procesa "skrininga" poglavlja 23 u pregovorima Srbije o članstvu u EU, ocenivši da je rad na ovom poglavlju izuzetno zahtevan.

On je ocenio da skrining istovremeno obeležava i ulazak u jednu novu fazu politike u Srbiji u kojoj će građani očcekivati konkretne promene vidljive u svakodnevnom životu.

Uspostavljanje istinske vladavine prava je od suštinskog značaja za oporavak ekonomije, privlačanje investicija i napredak u približavanju EU, dodao je Kacin, u saopštenju dostavljenom iz njegovog kabineta.

"Očekujem da je formalno otvaranje poglavlja 23 moguće već krajem 2014. godine ukoliko se reforma pravosuđa intezivira i da konkretne rezultate," rekao je izvestilac Evropskog parlamenta.

Skrining je počeo sastankom grupe eksperata iz Srbije sa stručnjacima Evropske komisije, a prva tema biće pravosuđe i poštovanje ljudskih prava, što je vezano za poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju.

"Nema tu ničeg spektakularnog - to je jednostavno početak razgovora pravnih stručnjaka koji će se voditi mesecima", rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, dodajući da je za razliku od pregovora reč o tehničkom, a ne političkom procesu.

Izvor: