Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STUPILO NA DUŽNOST NOVIH 27 IZVRŠITELJA


Novih 27 imenovanih izvršitelja položilo je zakletvu pred ministrom pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikolom Selakovićem, čime je njihov broj u pravosudnom sistemu Srbije dostigao 109.

Selaković je nakon polaganja zakletve u prostorijama Pravosudne akademije istakao da je svrha postojanja i rada izvršitelja povećanje stručnosti i efikasnosti pravosudnog sistema Srbije.

On je naglasio da je uloga izvršitelja veoma važna za sistem koji teži da se usavršava, napreduje i modernizuje, i dodao da nove pravosudne profesije, među kojima je i izvršiteljska, zauzimaju veoma značajno mesto u petogodišnjoj Strategiji reforme pravosuđa do 2018. godine.

Ministar je podsetio na to da je sa 109 izvršitelja u sistemu njihov broj dostigao trećinu od 347, koliko je propisano Pravilnikom o određivanju broja izvršitelja, pri čemu je izrazio uverenje da će za godinu dana zakletvu položiti i budući javni beležnici.

Selaković je izvršiteljima koji su danas položili zakletvu poručio da poštuju Ustav i zakone i da ne zaborave da je pravda slepa, bilo da postupaju u korist poverioca ili u korist dužnika.

Polaganju zakletve prisustvovali su i pomoćnik ministra zadužen za pravosuđe Ljiljana Blagojević, predsednik Komore izvršitelja Mihajlo Dragović, članovi Komisije za polaganje ispita i Komisije za imenovanje izvršitelja, kao i predstavnici GIZ-a i USAID-a, koji podržavaju razvoj ove profesije.

Danom polaganja zakletve, koja je propisana Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (član 317, stav 2), novi izvršitelji u Republici Srbiji stupaju na dužnost.

Prvih 59 izvršitelja počelo je da radi tokom maja i juna prošle godine na području 16 osnovnih i 13 privrednih sudova.

Oni svoju delatnost obavljaju kao preduzetnici ili članovi društva izvršitelja, dok nadzor nad njihovim radom vrše Ministarstvo pravde i državne uprave i Komora izvršitelja.

Svaka nepravilnost u radu izvršitelja prijavljuje se nadležnom sudu, a u svom radu oni su dužni da postupaju po odredbama pomenutog zakona.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 23.8.2013.