Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Podaci o zdravstvenom stanju su naročito osetljivi podaci!


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da situacija u vezi sa izveštavanjem medija o zdravstvenom stanju Jovanke Broz predstavlja još jedno alarmantno upozorenje na potpuno neadekvatan odnos prema zaštiti podataka o ličnosti, u ovom slučaju u zdravstvu, ali i generalno.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić izjavio je i sledeće:

"Izuzetno veliki broj medija izveštavao je o zdravstvenom stanju Jovanke Broz objavljujući podatke koji se po zakonu nikako ne bi smeli objavljivati bez njene saglasnosti.

Apelujem na medije da sa ovakvim izveštavanjem prestanu i da način izveštavanja preispitaju sa stanovišta, pre svega, etičkih principa sopstvene struke. Istovremeno naglašavam da za nepoštovanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nisu odgovorni mediji već, kao i u svakoj sličnoj situaciji, službena lica koja podatke o ličnosti kojima raspolažu medijima stavljaju na raspolaganje protivno zakonu.

Razumljivo je pojačano interesovanje za zdravstveno stanje Jovanke Broz. To je logična posledica činjenice da se radi o udovici pokojnog predsednika SFRJ. Ali granice zadovoljenja tog interesovanja mogle su i morale biti informacije o tome da je hospitalizovana, da je pod tretmanom i da jeste ili nije u životnoj opasnosti.

Objavljivanje informacija o pomućenoj svesti, problemima sa mokrenjem, o ranama na telu i grudima, poodmaklom stadijumu kancera je ne samo mučno i nepotrebno, nego i nedopustivo.

Prema članu 16. Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti podaci o zdravstvenom stanju spadaju u "naročito" osetljive podatke čija obrada je dozvoljena samo uz pristanak lica o čijim podacima se radi, a bez pristanka samo izuzetno iz razloga koji su izričito utvrđeni nekim zakonom. Drugačije postupanje sa tim podacima je po zakonu kažnjiv prekršaj.

Moram i ovom prilikom da ponovim da je Vlada Republike Srbije, po zakonu, morala doneti Uredbu o posebnim merama zaštite tzv. naročito osetljivih podataka. Iako je rok za donošenje te Uredbe istekao pre više od 4 godine, još uvek je nemamo. Još jednom, po ko zna koji put, apelujem na Vladu da tu Uredbu donese."

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 24.8.2013.