Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽI IZMENU ZAKONA O PRIVATIZACIJI


Savet za borbu protiv korupcije zatražio je danas od Vlade Srbije da, zbog brojnih primera loše urađenih privatizacija firmi, promeni Zakon o privatizaciji i uredi rad Agencije za privatizaciju.

U saopštenju Saveta je kao primer loše privatizacije navedena prodaja "Vršačkih vinograda", koju istražuje Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Savet je podsetio da je pratio privatizaciju Vršačkih vinograda od prve prodaje konzorcijumu firmi iz Srbije, 2006. godine, i da je ukazivao na neblagovremenu kontrolu ugovora i odugovlačenje raskida ugovora.

U postupku drugog pokušaja prodaje "Vršačkih vinograda", po oceni Saveta, Agencija za privatizaciju je "na loš način formirala paket akcija ponuđen zaintresovanim kupcima".

Licitacija za prodaju imovine "Vršačkih vinograda" bila je 26. jula ove godine, a jedini učesnik je bila kompanija "Guan nan", iako su prodajnu dokumentaciju otkupila četiri potencijalna kupca.

Kineska kompanija je cenu od 5,29 miliona evra za "Vršačke vinograde" prihvatila na trećem javnom nadmetanju za to preduzeće, ali još nije potpisan kupoprodajni ugovor, jer je Ministarstvo finansija i privrede, kao nadzorni organ, imalo zamerke što nisu predviđena jača sredstva obezbeđenja kupca za ispunjenje ugovornih obaveza.

Savet za borbu protiv korupcije je 12. avgusta objavio izveštaj o prodaji imovine "Vršačkih vinograda" u kojem je navedeno da su učinjeni propusti Agencije za privatizaciju, čime su oštećeni država i to preduzeće.

Povodom tog izveštaja premijer Srbije Ivica Dačić je naložio Upravi kriminalističke policije MUP-a da proveri prodaju "Vršačkih vinograda".

To preduzeće sa 1.200 hektara vinograda ima 250 zaposlenih.

Izvor: