Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON O NASLEĐIVANJU: Najkraći testament koji se pojavio pred sudovima glasi: "Sve majci"


Već decenijama, u Srbiji godišnje umire najmanje 30.000 stanovnika ili gradić veličine Sremske Mitrovice. A u najvećem sudu u zemlji, Prvom osnovnom, pokrene se preko 17.000 ostavinskih postupaka, dok ih u celoj zemlji trenutno ima 157.377.

Prema rečima sudije ovog suda Vesne Sekulić, čak 90 odsto njih završi se u veoma kratkom roku - između 15 i 90 dana, a ostali traju duže zato što stranke ne dostave sve dokaze - umrlice, dokaze o imovini, o srodstvu sa preminulima ukoliko ne postoji testament.

- Kod nasleđivanja nepokretnosti dostavljaju se izvodi iz zemljišnih knjiga ili ugovori o kupoprodaji, a kada se nasleđuje novac kartice sa brojevima računa - objašnjava sudija Sekulić. - Veoma čest predmet nasleđivanja je i oružje za koje se dostavlja oružani list. Nasleđuju se i grobna mesta, zatim neisplaćene penzije, akcije, stara devizna štednja, automobili...

Prema rečima pravnog savetnika predsednika države i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Olivera Antića, broj zanimljivih zaveštanja sve je veći.

- Tako, najkraći testament glasi "Sve majci". Ali, njime je zaveštalac svu svoju imovinu ostavio svojoj supruzi, majci svoje dece, a ne svojoj majci. Jer, i on je nju, kao i deca, zvao "majka" - objašnjava Antić. - Jedan čovek je, recimo, ostavio svom prijatelju biblioteku. Međutim, pošto je sud video da on nije imao biblioteku, počeo je da istražuje i zaključio da su njih dvojica tako zvali vinski podrum u koji bi odlazili posle porodičnih skupova.

Mada u narodu vlada mišljenje da se tokom podele imovine, naslednici često posvađaju, statistika to demantuje. Tek 1,4 odsto postupaka se prekine zato što neki od naslednika koji je ostao kratkih rukava ili koji je nezadovoljan nasleđenim, traži da se poništi testament ili ugovor o doživotnom izdržavanju. U takvim slučajevima, ostavinski postupak se prekida, a nezadovoljne naslednike sud upućuje na parnični postupak. Međutim, ovi postupci, za razliku od ostavinskih, znaju i da potraju. Tako je, baš u Prvom osnovnom sudu, jedna parnica trajala sedam godina zato što naslednici nisu mogli da se dogovore kako da podele nekoliko zlatnih lančića.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 25.7.2012.

<<< Nazad na ostale vesti