Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPARLAMENT ĆE BITI ISTINSKI KRITIČAR I KONTROLOR VLADE, PORUČIO NOVOIZABRANI PREDSEDNIK SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE


Stefanović je u intervjuu Tanjugu najavio da će nastojati da se u parlamentu u potpunosti uspostavi duh demokratije i tolerancije i da poslanici osećaju da su potpuno jednaki, bez obzira da li pripadaju jednoj ili drugoj političkoj opciji, vlasti ili opoziciji.

Prema njegovim rečima, dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, te veće prisustvo medija u radu skupštinskih tela takođe je u skladu sa njegovim viđenjem kako treba da funkcioniše parlament.

" Prioritet svakog parlamenta, jeste da bude istinski i kritičar i kontrolor rada vlade ", precizirao je novi predsednik skupštine.

Stefanović jednako važnim smatra da parlament ne bude samo mašinerija za donošenje velikog broja zakona i drugih opštih akata, već da usvojenim zakonima iniciraju i doprinesu promenama u zemlji u interesu boljitka i građana i zemlje u celini.

Predsednik skupštine takođe najavljuje "oštar tempo" u radu:

"Neće biti odmora. Očekujem da parlament naporno radi tokom leta", rekao je i dodao da će se tako nastaviti i tokom čitave godine, pa i u narednom mandatu i da velikih pauza neće biti.

"Trudićemo se da pratimo tempo vlade, ali i da mi zadajemo tempo kada mislimo da vlada ne radi dovoljno brzo", rekao je Stefanović.

Iako je svestan da će mu biti potrebni i vreme i iskustvo da u potpunosti odgovori zahtevima funkcije predsednika parlamenta, Stefanović je uveren da će taj posao raditi uspešno, računajući na saradnike i "sjajne ljude koji rade u skupštini".

Kad je reč o njegovom prvom iskustvu sa poslanicima, od kojih je neke već na prvoj sednici morao da upozori na obavezu da se pridržavaju Poslovnika o radu, Stefanović kaže:

"Srećom, nisam još nikome morao da oduzimam reč, ali sam upozorio nekoliko poslanika, prvo poslanike iz redova moje SNS, upravo da bih pokazao da neće biti političke pristrasnosti. Svaki od poslanika će morati da se pridržava pravila, a ja ću u vođenju sednica pokazati maksimanlnu tolerantnost I širinu", obećao je Stefanović.

On je dodao da se neće strogo formalno pridržavati pravila o dužini izlaganja:

"Ako rasprava ide nekim svojim tokom I ako je debata kvalitetna debata neću biti previše rigidan, naravno u okviru Poslovnika", objasnio je Stefanović.

Ispade i brutalna kršenja Poslovnika, međutim, ne bi tolerisao, ali ih i ne očekuje.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti