Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraAMERIČKA AGENCIJA "MUDIS" SNIZILA JE PROGNOZU VRHUNSKOG DUGOROČNOG REJTINGA EVROPSKOG FONDA ZA FINANSIJSKU STABILNOST SA "STABILNE", NA "NEGATIVNU"


Snižavanje rejtinga ovog fonda usledio je posle odluke o sniženju prognoze za Nemačku, Holandiju i Luksembrurg na "negativnu".

Te tri zemlje su veliki garanti EFSF, pri čemu Nemačka daje najveći finansijki doprinos tom fondu od više od 29 odsto.

"Mudis" je ukazao da je zadržao vrhunski kreditni rejting EFSF trostrukog A, uprkos tome što je snizio prognoze svih garanata tog fonda s vrhunskim rejtingom, osim Finske, što "povećava izglede da rejting EFSF bude snižen u sledećih 12 do 18 meseci", prenela je agencija AFP.

"Nasuprot tome, prognoza rejtinga EFSF mogla bi da bude vraćena na stabilnu ukoliko prognoze zemalja s vrhunskim rejtingom Aaa koje daju ključni doprinos tom fondu, odnosno Nemačke, Francuske i Holandije, budu vraćene na stabilnu", navedneo je u saopštenju.

"Mudis" je u ponedeljak snizio prognoze rejtinga Nemačke, Holandije i Luksemburga sa "stabilne", na " negativnu", što je prvi korak ka sniženju njihovog rejtinga.

Ta agencija je predočila da se zemlje s vrhunskim rejtingom trostrukog A suočavaju s pretnjama izlaska Grčke iz zone evra i mogućeg spasavanja Italije i Španije. EFSF je osnovan 2010. sa ciljem očuvanja finansijske stabilnosti u evrozoni putem ukazivanja finansijske podrške članicama tog monetarnog regiona.

Ukupne garancije za taj fond dostižu 780 milijardi evra , a njegova kreditna sposobnost je 440 milijardi evra. Bonitetne agencije "Mudis" i "Fič" drže rejting EFSF na vrhunskom nivou "AAA", a "Standard end Purs" na nivou "AA+".

A Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), stalni fond koji treba da nasledi EFSE, trebalo bi uskoro da dobije banakrsku licencu. Kako je izjavio guverner Evropske centralne banke (ECB) Evald Novotni, postoje argumenti koji idu tome u prolig. Novotni, koji je ujedno i guverner centralne banke Austrije je dodao i da nije obavešten o tome da se vode posebne diskusije u ECB o povećanju rezervi ESM.

ESM će postati operativan u septembru i postoji bojazan da njegovih 500 milijardi evra (605 milijardi dolara) resursa ne bi bilo dovoljno ako bi neka veća ekonomija evrozone, kao što su Španija i Italija, morala da bude spasavana.

Davanje bankarske licence stalnom fondu ESM, koji će zameniti privremeni Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), omogućilo bi da on pozajmljuje dodatni novac od ECB i time poveća svoj kapacitet.

Izvor: Tanjug

<<< Nazad na ostale vesti