Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZEMLJE ČLANICE EU SU PROŠLE GODINE PRIJAVILE 9.157 SLUČAJEVA NEPRAVILNOSTI U HRANI ZA LJUDE I ŽIVOTINJE, OD ČEGA JE ZA ROBU IZ SRBIJE BILO 11 PRIJAVA


Zemlje članice EU su prošle godine prijavile 9.157 slučajeva nepravilnosti u hrani za ljude i životinje, od čega je za robu iz Srbije bilo 11 prijava, preneo je danas portal EurAktiv Srbija.

Po podacima Sistema brzog upozoravanja u oblasti hrane za ljude i životinje (RASFF), ove godine na robu iz Srbije stigle su tri prijave.

Najviše prijava u 2011. godini (pet) odnosilo se na prisustvo norovirusa u zamrznutim malinama, kupinama i šumskom voću i ta roba je povučena sa tržista. Taj virus može da izazove stomačnu infekciju i temperaturu.

Svih pet slučajeva prijavila je Danska, a prijavljena je i zaraza norovirusom u Finskoj, za koju se sumnja da vodi poreklo od zamrznutih kupina iz Srbije, piše u izveštaju RASFF za 2011.

Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU Frejk Janmat izjavio je u junu da je povremeno otkrivanje nepravilnosti robe uobičajeno i da Srbija, generalno gledano, nema problema da zadovolji standarde EU za robu biljnog porekla.

Prošle godine Francuska je prijavila da u zamrznutim crvenim i zelenim paprikama uvezenim iz Belgije, a čije poreklo su Španija i Srbija, ima bakterije listerija monocitogenes, opasne za osobe oslabljenog imuniteta i za trudnice.

Italija je prijavila prisustvo halucinogene pečurke muhara (amanita muscaria) u mešanim pečurkama iz Srbije, dok je Slovenija prijavila tri nepravilnosti - prenosenja supstanci iz ambalaže na hranu, i prisustvo mleka, koji se smatra čestim alergenom, u čokoladi za kuvanje i kolačima.

Od početka ove godine na robu iz Srbije podnete su tri prijave, pri čemu se, kako je preneo EurAktiv, nijedna nije odnosila na maline, ali su se ponovili problemi sa gljivama i paprikama.

Juna ove godine nije dozvoljen uvoz sušenih paprika u Španiju, a razlog su bili insekti, buđ i loše higijensko stanje robe.

Mesec dana ranije, sa tržišta u Finskoj su povučene emajlirane šolje zbog rastvaranja boje i ljuštenja zidova šolje.

Prvu prijavu ove godine podnela je Italija, koja je marta sa tržišta povukla zamrznute vrganje iz Srbije, jer je u njima bilo buba.

Za robu sa Zapadnog Balkana u 2011. godini je bilo 30 prijava, od čega 11 iz Srbije, što je smanjenje u odnosu na 2010. godinu, kada je na robu iz regiona bilo 44 prijave.

Izvor: Beta, rtv

<<< Nazad na ostale vesti