Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKLJUČENO PETO VANREDNO ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U 2013. GODINI: Usvojen paket zakona iz oblasti obrazovanja


U Danu za glasanje, 25. juna, Narodna skupština je, većinom glasova narodnih poslanika, usvojila Predlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o obrazovanju odraslih, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu, Predlog zakona o dopuni Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o inovacionoj delatnosti i Predlog zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

Takođe, Narodna skupština usvojila je i Predlog rezolucije o zakonodavnoj politici, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti poljoprivrede, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti veterine, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog, mešovitog/kombinovanog porekla i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Crne Gore o saradnji u oblasti zdravstvene zaštite bilja.

Usvojen je i Predlog odluke o razrešenju člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, Predlog odluke o razrešenju člana Nacionalnog prosvetnog saveta, Predlog odluke o razrešenju i imenovanju zamenika člana Republičke izborne komisije, Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

U Danu za glasanje, Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika, na koje su ukazivali narodni poslanici tokom zasedanja, i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda zasedanja, potpredsednica Narodne skupštine Vesna Kovač, zaključila je Peto vanredno zasedanje Narodne skupštine u 2013. godini.

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 25.6.2013.