Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POGLAVLJE 19: Zbog dubine problema nezaposlenosti i siromaštva Srbija nema kapaciteta da pristupi pregovorima za Poglavlje 19, koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje. Neophodno je izraditi Akcioni plan koji bi trebalo da podigne te kapacitete


Srbija je na "popravnom ispitu" za Poglavlje 19 koje se odnosi na socijalnu politiku i zapošljavanje, izjavio je član pregovaračkog tima Srbije sa EU, Zoran Stojiljković.

"Pre desetak dana došao je i zvaničan odgovor da smo mi na popravnom u Poglavlju 19, da nemamo kapaciteta, zbog dubine problema nezaposlenosti i siromaštva, da pristupimo pregovorima", rekao je Stojiljković na konferenciji "Kako redukovati siromaštvo i rastuće nejednakosti".

On je istakao da je sada potrebni izraditi Akcioni plan koji bi trebalo da podigne te kapacitete.

"Mi smo sada fokusirani na izradu Akcionog plana za Poglavlje 19. Procena je da nam je potrebna ozbiljna analiza kapaciteta koje mi imamo ili nemamo od socijalnih partnera, preko institucija i ministarstava", rekao je Stojiljković.

On je ponovio da je konstatovano da se socijalni dijalog ne odvija na zadovoljavajućem nivou, te da je potrebna analiza u kojoj meri je liberalizovano zakonodavstvo doprinelo rešavanju problema nezaposlenosti i razvoja.

To je, podsetio je Stojiljković, bila osnovna mantra zaoštravanja radnih uslova, dok se za prethodne zakone govorilo da idu na ruku sindikatima i radnicima.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.05.2016.
Naslov: Redakcija