Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKOM POSTUPKU I PORESKOJ ADMINISTRACIJI: PREDLOG DA SE I NA SOCIJALNE DOPRINOSE PRIMENI PRINCIP ZASTARELOSTI


Novi zakon predlaže da se i na socijalne doprinose primeni princip zastarelosti. Poslodavci bi bili amnestirani za neisplaćene godine, a zaposlenima uskraćena penzija

Vlasnici firmi i preduzeća širom Srbije i dalje neguju praksu da ne uplaćuju redovno doprinose svojim radnicima, pa se procenjuje da u ovom času najmanje 180.000 zaposlenih ima “rupe u stažu”. A ukoliko prođe novi Nacrt zakona o poreskoj administraciji, svi bi oni mogli da ostanu bez uslova za penziju!

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, u poslednjoj verziji Nacrta Zakona o izmenama i dopunama zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, predviđeno je da se na socijalne doprinose primeni “princip zastarevanja”. Tako bi neažurni poslodavci, nakon pet, odnosno deset godina dugovanja Fondu PIO (zavisiće od slučaja), mogli da budu amnestirani od svoje obaveze, a radnici uskraćeni za penzijski staž.

Ova odredba nije obradovala ni predstavnike sindikata ni penzionerskih organizacija, a ni Upravni odbor Penzijskog fonda Srbije.

- Osnovna ideja koju zastupa UO Fonda PIO je da se smanji učešće države u finansiranju penzija i da se postigne veća naplativnst doprinosa, pa je ovaj predlog suprotan svakoj logici - smatra Petar Mitrović, predsednik sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” i član UO Fonda PIO. - Plaćanje doprinosa nikada ne zastareva, baš iz razloga da bi radnici, koji planiraju odlazak u penziju, mogli da tuže poslodavce koji su bili nemarni, bez obzira na period u kom je nastao dug. Ako bi sada počeo da se primenjuje princip zastarelosti, to znači da bi radnici bili najveći gubitnici, jer, osim što bi prekasno saznali da nemaju uplaćen staž, oni bi imali vezane ruke da učine bilo šta. Ne mogu da uplaćuju doprinose retroaktivno, a ni da tuže vlasnike firmi, jer su prekasno otkrili “rupe”. A, samim tim, ne bi imali ni uslove za penziju. To je, u najmanju ruku, nedopustivo.

Iz Poreske uprave i Ministarstva finansija “Novostima” nije dostavljeno detaljnije tumačenje zakona, a, kako nezvanično saznajemo, Ministarstvo rada upravo sastavlja mišljenje koje će biti - negativno. U međuvremenu, sindikati glasno izražavaju svoje neslaganje.

DRŽAVA je od 2004. do 2012. povezala staž za 421.604 radnika kojima su poslodavci preskočili uplate. To je budžet koštalo 60 milijardi dinara. Za ovu godinu, međutim, nije predviđen takav rashod.

U ovom času, prema procenama, najmanje 180.000 zaposlenih ima “rupe u stažu”.

Izvor: B. STJELjA, novosti.rs