Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I PLAN PRELASKA NA DIGITALNO EMITOVANJE BIĆE GOTOVI DO JUNA 2013. GODINE


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će proces digitalizacije televizijskog signala biti završen u novom planiranom roku, do 17. juna 2015. godine.

Ljajić je na okruglom stolu na temu "Proces digitalizacije televizije u Srbiji" u sedištu Misije OEBS-a u Beogradu istakao da postoje sredstva potrebna za digitalizaciju i podela posla, tako da jedino preostaje da se uloži maksimalan napor kako bi bili ispunjeni ovi rokovi.

On je podsetio na to da je proces digitalizacije televizijskog signala, prema prvobitnim planovima, trebalo da bude okončan prošle godine, uz napomenu da je on do sada obavljen između 15 i 20 odsto, u najvećem delu zahvaljujući pomoći EU.

Potpredsednik Vlade je ukazao i na to da je uspostavljena mnogo bolja koordinacija sa drugim državnim institucijama koje učestvuju u digitalizaciji, što je važno za uspešno sprovođenje tog procesa.

Resorno ministarstvo će do juna, kako je objasnio, završiti plan prelaska na digitalno emitovanje, izmeniti Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje, doneti zakon o elektronskim medijima, kao i potrebne podzakonske akte i pravilnike.

Prema njegovim rečima, Javno preduzeće "Emisiona tehnika i veze" ima obavezu da do septembra završi sve projekte i objavi javne pozive za nabavku opreme za digitalno emitovanje televizijskog signala.

Ljajić je naveo da u budžetu postoje sredstva za davanje garancija za kredite, ali i izrazio uverenje da će digitalizacija moći da se završi za dvostruko manje novca od predviđenih 75 miliona evra.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.3.2013.