Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: Povećanje nadležnosti budućih notara


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da izmene Zakona o javnom beležništvu imaju za cilj povećanje nadležnosti budućih notara kako bi ta profesija bila održiva.

Selaković je na sednici Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije izneo predlog republičkom parlamentu da prihvati izmene tog zakona, uz podsećanje na to da je praksa pokazala da za bavljenje javnim beležništvom nije zainteresovano mnogo kandidata.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu koje predviđaju odlaganje primene tog propisa za godinu dana, predviđeno je proširenje nadležnosti notara koji će overavati i ugovore o prodaji nepokretnosti. Poslanici će rad nastaviti u sredu raspravom o amandmanima na izmene Zakona o javnom beležništvu.

Ministar je naveo da će prevare s višestrukom prodajom istih stanova i kuća koje su česte u Srbiji biti iskorenjene novim zakonskim rešenjem po kojem će notari biti isključivo nadležni za sklapanje ugovora o prodaji nepokretnosti.

 

  • Izmenama Zakona o javnom beležništvu ustanoviće se isključiva nadležnost notara za sklapanje ugovora kojima se vrši otuđenje i opterećenje nepokretnosti što će omogućiti mnogo veći nivo pravne zaštite u sferi prometa nekretnina
  • Time će se sprečiti i izigravanje plaćanja poreza na kapitalnu dobit i poreza na prenos apsolutnih prava.
  • Notar će biti dužan da razmotri sve odredbe ugovora o prodaji i da stranke upozori na eventualne nepravilnosti.

 

Ministar je kazao da je uspostavljanje notarijata u Srbiji pionirski projekat jer poslednji notari u Srbiji, koji su postojali pre Drugog svetskog rata, odavno nisu među živima i ne postoji neposredna iskustvena primena takvog sistema.

Selaković je rekao da je suština predloženih izmena odlaganje početka primene Zakona o javnom beležništvu što je, kako je naveo, drugi put za nešto vise od pola godine da se predlaže prolongiranje njegove primene.

On je dodao da se primena zakona odlaže za godinu dana, odnosno do 1. marta 2014. godine jer Srbija nema dovoljno pravnika koji su položili javnobeležnički ispit i koji bi mogli da konkurišu za notare.

Ministar je kazao da je Srbiji potrebno najmanje 100 javnih beležnika.

Selaković je naveo da Srbija nema dovoljno pravnika koji su položili ispit koji je veoma strog i zahtevan i da takav mora da ostane jer se od notara mnogo očekuje.

"Notarima se poveravaju značajna ovlašćenja. Država mora da ima garancije da će oni pravilno vršiti poverena ovlašćenja. Drugi razlog - notarijat u zakonu je ekonomski gotovo apsolutno neodrživ. Ljudi nisu zainteresovani da spremaju tako težak ispit i otvaraju kancelarije, a imaju male nadležnosti", kazao je ministar pravde.

On je naveo da treba povećati nadležnosti notara i stvoriti pravosudnu profesiju koja će biti održiva u praksi i da je cilj predloženih izmena zakona proširenje nadležnosti notara, a među njima je ključna nadležnost u prometu nekretnina.

Ministar je naveo da je notarijat ekonomski neodrživ i da se nije razmišljalo o motivaciji da se pravnici prijave za notarski posao, zbog čega je cilj izmene ovog zakona i povećanje nadležnosti javnih beležnika kako bi ta profesija bila održiva.

Izmenama je predloženo i da se početak primene zakona odloži za godinu dana, za 1. mart 2014. godine, jer u prethodnom periodu nije bilo dovoljno kandidata koji su položili notarski ispit, a time nema ni uslova za formiranje javnobeležničke komore.

Prema njegovim rečima, do sada je u tri ispitna roka javnobeležnički ispit položilo ukupno 55 notara, što je nedovoljno, a jedan od razloga za to jeste i težina tog ispita, koji mora da ostane na istom nivou ozbiljnosti, budući da se notarima poveravaju važna ovlašćenja.

Drugi problem, kako je objasnio, jesu i postojeća zakonska ovlašćenja, zbog čega će u narednih godinu dana doći do izmene približno 20 zakona, na kojima radna grupa Ministarstva već radi.

Selaković je rekao da je jedna od novina i to da nadležnost notara bude i overa ugovora u prometu nepokretnosti, jer se procenjuje da u suprotnom notarske kancelarije neće moći da opstanu.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 25.2.2013.