Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

USTAVNI SUD SRBIJE NALOŽIO VIŠEM TUŽILAŠTVU I VIŠEM SUDU U BEOGRADU DA PREDUZMU SVE MERE KAKO BI SE U NAJKRAĆEM ROKU OKONČAO PRETKRIVIČNI POSTUPAK U VEZI UBISTVA GARDISTA


Ustavni sudu Srbije naložio je Višem tužilaštvu i Višem sudu u Beogradu da preduzmu sve mere kako bi se u najkraćem roku okončao pretkrivični postupak i otkrili počinioci ubistva dvojice gardista 5. oktobra 2004. godine na stražarskim mestima u kasarni na Topčideru, saznaje Tanjug.

Porodice nastradalih gardista su ustavne žalbe podneli preko punomoćnika, u kojima su istakli povredu prava na život iz Ustava, zbog "nepostupanja nadležnih državnih organa u cilju rasvetljavanja svih okolnosti oko ubistva pokojnih Jakovljevića i Milovanovića, a naročito otkrivanja i procesuiranja počinioca".

Najviši sud u državi je naložio da se ova odluka objavi u "Službenom glasniku Republike Srbije" imajući u vidu njen širi značaj za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i ljudskih prava.

Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG stradali su na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, u Beogradu, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija je zaključila da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je državna komisija ocenila da je gardiste ubila treća osoba. Super veštačenjem laboratorije FBI u Americi potvrđena je teorija da je gardiste ubila treća osoba, a nakon toga tužilaštvo je pokrenulo pretkrivični postupak protiv NN lica.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je napomenuo da je prilikom odlučivanja o visini nematerijalne štete koju su pretrpele porodice ubijenih vojnika "cenio sve okolnosti od značaja, a posebno činjenicu da se nakon više od osam godina od smrti sinova podnosilaca ustavne žalbe i dalje vodi pretkrivični postupak protiv NN lica".

"Do današnjeg dana nije utvrđeno pod kojim okolnostima je došlo do njihove smrti, iako su preduzimane određene mere i radnje.

Odlučujući o visini naknade nematerijalne štete, Ustavni sud je imao u vidu i praksu Evropskog suda za ljudska, ekonomske i socijalne prilike u Republici Srbiji, kao i samu suštinu naknade nematerijalne štete kojom se oštećenom pruža odgovarajuće zadovoljenje.

Jedan od punomoćnika porodica Predrag Savić saopštio je juče da su tom odlukom Ustavnog suda prvi put u istoriji srpskog pravosuđa konstatovane povrede prava na život.

Izvor: Tanjug