Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraEmail Print

RADIKALNA REFORMA PROPISA RADI SMANJENJA ADMINISTRACIJE I TROŠKOVA


Administrativni troškovi koštali su privredu Srbije prošle godine više od milijardu evra, odnosno 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. To je znatno više nego u drugim zemljama. Pre nekoliko godina započeta je takozvana “giljotina propisa”, ali i dalje brojne, a nepotrebne procedure, kao i birokratski mentalitet podižu troškove i znatno ometaju poslovanje preduzeća i komplikuju život građana.

Ministar privrede Saša Radulović najavio je za iduću godinu radikalnu reformu propisa radi smanjenja administracije i troškova.

Malo ko od nas nije gubio živce i vreme u redovima i na šalterima u potrazi za raznim uverenjima i potvrdama, a u sličnoj situaciji su i privrednici čije poslovanje itekako opterećuje birokratija i nepotrebno administriranje.

Marko Radović iz Unije poslodavaca Srbije ukazuje na neke birokratske procedure koje smetaju privrednicima.

Anketa pokazuje da od 120 austrijskih kompanija koje posluju u Srbiji, tri četvrtine očekuje smanjenje birokratije, a Marko Radović kaže da privrednici pozdravljaju bilo kakvo smanjenje administracije.

”Pozdravljamo bilo kakvo smanjenje administracije, jer, jednostavno, ovaj sadašnji način poslovanja koji vas tera da svakog dana sate i sate provodite u jurenju raznih papira, dozvola, popunjavanje obrazaca... nije produktivan za privredu”, ističe Radović.

”To bi značilo da više ne bismo morali da budemo kuriri države, odnosno, da nas šetaju od šaltera do šaltera, već bi oni u direktnoj komunikaciji razmenjivali naše podatke i izdavali nam dozvole bez potrebe da mi obiđemo više šaltera istovremeno. To je ogromna ušteda i u vremenu i u novcu”, naglašava Radak.

Efekata (ni)je dovoljno

Direktorka Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa Mira Prokopijević ističe da nas u narednoj godini očekuje reforma javne uprave na sva tri nivoa, kao i promene nekoliko zakona koji treba da smanje administriranje.

Evo i nekih efekata dosadašnje seče propisa: ukidanje obaveze svakodnevnog predavanja pazara i produžavanje trajanja putnih naloga sa sedam na 30 dana uštedelo je privredi oko 90 miliona evra godišnje. Da je završena giljotina propisa srpsko društvo i privreda uštedeli bi 180 miliona evra svake godine. Treba li bolji razlog da se odlučnije krene u reformu?

Izvor: Tanjug