Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSTAVLJEN IZVEŠTAJ AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE O ANALIZI POSTUPKA ODOBRAVANJA UDŽBENIKA I IZBORA UDŽBENIKA U ŠKOLAMA


Agencija za borbu protiv korupcije objavila je Izveštaj o analizi postupka odobravanja udžbenika i izbora udžbenika u školama u kome su navedeni rizici koji mogu stvoriti uslove za korupciju, kao i preporuke za njihovo otklanjanje. Izveštaj je dostavljen Vladi Srbije, republičkom parlamentu i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i nadležnom skupštinskom Odboru, od kojih se očekuje da ispoštuju navedene preporuke.

Izveštaj su predstavili Zlatko Minić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Jadranka Pavličić, savetnik u Odeljenju za strategiju i propise Agencije.

"Očekujemo od nadležnih, prvenstveno Vlade u čijoj je nadležnosti da ispoštuju proporuke i zaista ćemo istrajati na tome da se korupcija mora sprečavati, a ne samo de se reši nakon što se desi" rekao je Zlatko Minić.

Svoja iskustva u ovoj oblasti predstavio je i zaštitnik građana, Saša Janković, ocenivši da nije dovoljno da se država bavi samo sistemskom korupcijom, a da građani stalno iskazuju sumnje u korupciju u prosveti. "Trenutni propisi se moraju unaprediti, jer su ispod minimuma prihvatljivosti", naglasio je Janković na konferenciji u prostorijama Agencije i ponovio da formiranje radnih grupa koje ocenjuju rukopis udžbenika nije regulisano propisima.

Tekst Izveštaja http://www.acas.rs/images/stories/IZVESTAJ_UDZBENICI.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Agencije za borbu protiv korupcije, 24.12.2012.