Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Otvara se tržište struje i gasa od 2013. godine


Tržište električne energije i gasa u Srbiji će biti liberalizovano od 1. januara, iako svi učesnici na tržištu nisu u potpunosti za to spremni, rečeno je na skupu u Beogradu.

Novim Zakonom o energetici veliki industrijski potrošači će od početka 2013. morati da kupuju struju na slobodnom tržištu, dok će za domaćinstva i male kupce to važiti od 2015. godine, ali će i dalje imati pravo na javnog snabdevača koga određuje Vlada.

Od sledeće godine biće otvoreno 9,5 odsto tržišta struje, što će obuhvatiti 27 velikih industrijskih potrošača i 40 odsto tržišta gasa, najavila je član saveta Agencije za energetiku (AERS) Ljiljana Hadžibabić na okruglom stolu o liberalizaciji tržišta električne energije i gasa.

Svi potrošači, za koje se otvara tržište, a koji do 1. januara ne budu sklopili ugovor o snabdevanju električnom energijom sa najpovoljnijim snabdevačem koga izaberu, biće isključeni sa mreže, rekla je ona i poručila im da to urade što pre.

Hadžibabić je istakla da su svi podzakonski akti za liberalizaciju tržišta struje spremni, ali da nedostaje deo metodologije i opreme za liberalizaciju tržišta gasa, što će biti obezbeđeno početkom sledeće godine.

Uprkos tome, otvaranje tržišta će početi od sledeće godine, problema će u početku sigurno biti, ali će se oni postepeno rešavati i ako se u praksi pokaže da treba, menjaće se neka pravila, rekla je Hadžibabić, na konferenciji u organizaciji internet časopisa "Balkanmagazin".

Ona je savetovala kupcima, za koje se otvara tržište električne energije, da dobro isplaniraju koliko im tačno struje i da te potrebe regulišu ugovorom sa jednim od 20-ak aktivnih snabdevača, koga izaberu na tržištu, jer su su svi učesnici na tržištu balansno odgovorni i plaćaćaće skuplju struju, ukoliko dobro ne procene svoje potrebe i zatreba im manje ili više struje od ugovorenih količina.

Hadžibabić je najavila da će 2014. biti liberalizovano 43 odsto tržišta struje sa oko 4.000 potrošača, a 2015. godine 100 odsto tržišta, s tim što domaćinstva i mali potrošači mogu, ali ne moraju da kupuju struju na slobodnom tržištu, jer će i posle toga imati pravo na javnog snabdevača.

Od sledeće godine će biti otvoreno 40 odsto tržišta gasa, a 2015. godine 82 odsto, navela je ona i dodala da je na primer u Sloveniji, Mađarskoj i Bugarskoj otvoreno 100 odsto tržišta struje, u Rumuniji 60 odsto, Makedoniji 30 odsto, a u Crnoj Gori nije uopšte liberalizovano tržište.

Pomoćnik ministra za energetiku Mirjana Filipović takođe je poručila da neće biti odložena primena zakona o energetici, koji podrazumeva otvaranje tržišta struje i gasa, jer Srbija mora primenjivati preuzete obaveze i usklađivati energetsko tržište sa tržištem Evropske unije i regiona.

Ona nije mogla da kaže da li će veliki dužnici za struju kao što su RTB Bor, Petrohemija, Železnice Srbije, zbog dugova ostati bez električne energije i na koji način će biti rešeni problemi tih preduzeća u restrukturiranju, istakavši da je to stvar Vlade Srbije koja će se što je moguće pre o tome izjasniti.

Elektroprivreda Srbije ponudila je kupcima za koje se otvara tržište cenu struje za 46 odsto višu od regulisane, iako bi realna tržišna cena za te kupce trebalo da bude za oko 60 odsto viša od sadašnje regulisane cene za industriju, naveo je direktor EPS-a za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević.

On je najavio da bi prvi ugovor o prodaji struje EPS trebalo da sklopi sa Beogradskim elektranama.

Vlaisavljević je istakao da je EPS spreman za otvaranje tržišta struje, ali i dodao da su razvijene zapadne zemlje otvarale tržišta kada su imale "jaku" cenu struje i viškove proizvodnih kapaciteta, a da je teško otvoriti tržište električne energije sa cenom struje, koja je u Srbiji najniža u Evropi, i u proseku iznosi oko 5,5 evrocenti za kilovat-čas i kada postoji manjak struje na domaćem tržištu.

Otvaranje tržišta struje je neophodno da Srbija ne bi ostala "crna rupa" u elektro tržištu i da nas ne bi zaobišli dalekovodi i investicije u elektrane, jer moramo da se razvijamo u skladu sa okruženjem, objasnio je Vlaisavljević.

Izvor: Tanjug, 24.12.2012.