Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RAZMATRANJE PREDLOŽENIH IZMENA ZAKONA O RADU: Različiti stavovi o načinu isplate otpremnina


Razmatranje predloženih izmena Zakona o radu je u toku, a jedna od odredbi oko kojih se akteri koji učestvuju u tom procesu moraju usaglasiti je kako će biti rešeno pitanje isplate otpremnina.

I dok poslodavci smatraju da bi otpremnine trebalo isplaćivati za godine staža provedene kod poslednjeg poslodavca, sindikati smatraju da bi to trebalo učiniti za sve godine radnog staža, odnosno ceo radni vek.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić rekao je Tanjugu da je "uglavnom usvojen taj predlog da se otpremnine isplacuju za godine radnog staža, koje se provedene kod poslednjeg poslodavca".

On je dodao da postoji niz formalnih pitanja koje bi trebalo pojednostaviti ili ukinuti, a koja se odnose na procese samog primanja na posao, proces u slučaju nastanka tehnološkog viška, ili kada firma ima manje prihode, pa mora da smanji broj zaposlenih...

Rajić objašnjava da u javnom sektoru radi veći broj ljudi, nego što to zvanični podaci pokazuju i da se sada sa razlogom nameće pitanje o tome da će taj broj zaposlenih morati da se smanjuje.

Kako je rekao, nijedna država ne može da podnese teret da u javnom sektoru radi više od 30 odsto zaposlenih u republici.

"To prosto naša država sa ovim nivoom privredne aktivnosti ne može da podnese", kazao je Rajić.

"Sindikati su za to da se omogući i dalje da se otpremnine otplaćuju po nekom istom kriterijumu. S druge strane, šta je sa tim zaposlenima u privredi, koji zbog toga što su njihove firme preopterećene, porezima, taksama, naknadama, ni izbliza nemaju takve iste uslove, da dobijaju visoke otpremnine", ukazuje Rajić navodeći da je problematično i to što su zarade u privatnom sektoru mnogo manje nego u javnom.

Onda su i otpremnine koje dobiju mnogo manje nego kod radnika iz javnog sektora, kaže Rajić.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Njegoš Potežica rekao je da očekuje da će se "ostvariti ciljevi izmena i dopuna zakona" i da će se usaglasiti određene odredbe koje su do sada bile sporne.

Govoreći o otpremninama, Potežica je Tanjugu rekao da se u praksi pokazalo da su do sada u nekim državnim organima i organizacijama radnici mogli to pravo da ostvare i dva puta, a neki nijednom.

"Ako bi radnik ostvarivao to pravo samo kod poslednjeg poslodavca, on bi bio materijalno oštećen jer naš je cilj da bude otpremnina isplaćena za vreme njegovog radnog veka, za pun radni staž koji je imao", kazao je Potežica.

On je rekao da bi se to pitanje u pravnoj praksi moglo jednostavno rešiti navodeći kao primer austrijsko zakonodavstvo gde svaki poslodavac uplaćuje sredstva u fond, i na kraju poslednji isplaćuje otpremninu radniku u celom iznosu.

Ministar privrede Saša Radulović rekao je juče da će 20 do 30 odsto od ukupno100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju, verovatno biti višak.

On je gostujući na RTS, kazao da do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".

"Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi", naveo je Radulović.

Izvor: Tanjug, 24.10.2013.