Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USVOJENA ENERGETSKA STRATEGIJA ZA REGION JUGOISTOČNE EVROPE


Energetska zajednica usvojila je u Beogradu Energetsku strategiju za region jugoistočne Evrope, koja obuhvata listu od 35 projekata čija je ukupna vrednost 30 milijardi evra.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je nakon 11. sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice da je bilo predloženo ukupno 100 projekata, a u oblasti elektroenergetike usvojeno 14 projekata, od čega sedam koje je predložila Srbija.

Mihajlović je navela da se projekti u elektroenergetici odnose na snagu od 5.000 megavata, pri čemu Srbija u tome učestvuje sa 2.400 megavata.

Ona je istakla značaj usvojene strategije, imajući u vidu to da se čitav region jugoistočne Evrope od 2001. godine suočava sa deficitom električne energije.

Ministri su doneli odluku o produženju primene Ugovora o energetskoj zajednici za 10 godina, odnosno do 2026. godine, umesto prvobitnog roka do 2016. godine.

Na sastanku su se okupili predstavnici ministarstava iz oblasti energetike osam ugovornih strana energetske zajednice - Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, UNMIK/Kosovo, Crne Gore, Srbije i Ukrajine.

Evropsku uniju predstavljao je komesar za energetiku Ginter Etinger.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.10.2013