Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraSPORAN ZAKON O UTVRĐIVANJU MAKSIMALNE ZARADE U JAVNOM SEKTORU


Zarada većine zaposlenih u javnom sektoru mogla bi da ”padne” na 18.433 dinara. A to je manje od zakonom zagarantovanog minimalca! Krivca za ovakvo rezanje plata sindikati vide u spornom Zakonu o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, usvojenog po hitnom postupku, a čija je primena počela 1. oktobra.

- Namera vlasti da se ograniči iznos maksimalnih zarada je dobra, ali ovaj zakon najviše pogađa zaposlene u Srbiji sa najnižim primanjima, jer će oni sa najnižim koeficijentom primati 18.433 dinara, iako je minimalna zarada 20.010 dinara - smatra Zoran Mihajlović, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. - Ovaj zakon je donet ishitreno i bez saglasnosti Socio-ekonomskog saveta. Zato će najviše biti oštećeni oni koji nemaju kvalifikacije ili imaju samo srednju školu, a takvih je u javnom sektoru i najviše. To su mahom radnici - pomoćno-tehničko osoblje - kao što su čistačice, kafe kuvarice, portiri, vozači, obezbeđenje... Tako se, i ovoga puta, teret krize lomi preko leđa najugroženijih radnika, tim pre što će direktori javnih preduzeća i dalje moći da primaju veće zarade od propisanih jer će varijabilama i bonusima moći da nadonkade razlike.

 

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da im svakodnevno stižu prigovori sindikata na ovaj zakon i da su mnogi - opravdani.

- Niko ne može da prima platu manju od zagarantovanog minimuma, pa ni oni iz javnih preduzeća - kategorična je Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik ministra za rad.

Ona dodaje i da u ovom zakonu ima i drugih spornih tačaka, a najvažnija je različito tumačenje zarade:

-          U Ministarstvu finansija smatraju da se u zaradu računa samo osnovna plata plus po 0,4 odsto godišnje za minuli rad, iako u osnovnu zaradu zaposlenima u javnom sektoru ulazi i topli obrok, regres i prevoz...

Zato su sindikati odlučni da preuzmu rešavanje ovih ”nesporazuma” u svoje ruke. Prvi korak je opstrukcija primene zakona iza kojeg stoji Ministarstvo finansija. U UGS ”Nezavisnost” najavljuju podnošnje zahteva za preispitivanje ustavnosti i zakonitosti, kao i obraćanje Međunarodnoj organizaciji rada. Udruženi sindikati Srbije ”Sloga” će pokrenuti peticiju kojom će zatražiti da se Skupština ponovo izjasni o ovom zakonu, a planiraju da podnesu i tužbe protiv onih poslodavaca koji će u novembru da isplaćuju zarade po novom cenovniku. I glavni odbor SSSS upravo zakazuje proteste, a prvi se očekuje već iduće sedmice u Nišu.

Izvor: B. STJELJA