Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNACRT BUDŽETA ZA 2013. GODINU, VRLO JE RESTRIKTIVAN I PREDVIĐA OŠTRO REZANJE DEFICITA OD PREKO 800 MILIONA EVRA U ODNOSU NA OVU GODINU


Državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić izrazio je očekivanje da će na narednoj sednici Vlada Srbije usvojiti Predlog zakona o budžetu za 2013.

"Ministarstvo finansija i privrede ide na ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju, jer je predlogom budžeta planirano da na nivou konsolidovane države deficit iznosi 3,5 odsto BDP-a", precizirao je Senić.

Ministarstvo finansija uspelo je da, kroz mere fiskalne politike, poveća prihode budžeta, a s druge strane, išlo se na smanjenje rashoda, najavio je Senić i precizirao da su u nacrtu budžeta predvidjene dosta smanjene subvencije, ograničen je i rast plata...

"Tako da je, pre svega naš cilj da ovakvim merama 2013, 2014. i 2015. godine idemo na smanjenje javnog duga, s obzirom da on već dostiže 60 odsto BDP-a, što je za zemlju, naše veličine zaista mnogo", rekao je državni sekretar Ministarstva finansija.
"Očekujemo da bude rasprava (u Skupštini) o budžetu odgovorna, prvi put posle dužeg vremena", istakao je Senić i napomenuo da će poslanici imati više nedelja da razmatraju budžet pre nego što se on nadje u raspravi.


Senić smatra da je Ministarstvo finansija učinilo sve da Srbija ima efikasan, brz i jasan budžet za narednu godinu i da cela procedura bude transparentna i podigne kvalitet rasprave o budžetu uopšte.


Neki domaći mediji su preneli da nacrt budžeta za 2013. godinu predvidja prihode u budžetu od oko 954 milijardi, a rashode na nivou od oko 1.074 milijarde dinara, ali procenjuju da je budžet još podložan promenama zbog tehničkih razgovora s MMF-om.

Istovremeno, deficit konsolidovane države planiran je na nivou od 130 milijardi dinara ili 3, 5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Restriktivan budžet predviđa manji ili isti iznos za gotovo sva ministarstva, a jedini dobitnici budžeta su poljoprivrednici i primaoci socijalne pomoći.

Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, ističe za NIN da će budžetom za 2013. ukupni izdaci porasti za četiri odsto, a prihodi za 15 odsto.

"Obezbedićemo 55 milijardi povećanjem PDV-a i poreza na dobit, a dodatna sredstva putem oporezivanja transakcija koje se obavljaju sa državama "poreskog raja". Ove mere trebalo bi da obezbede drastično smanjenje deficita sa sedam na 3,5 odsto“, kaže Senić.

Bez obzira na restriktivan budžet, aranžman sa MMF-om još je neizvestan. Kako nezvanično saznaje NIN, upravo je visina deficita glavna tačka neslaganja između Ministarstva finansija i MMF-a, čija zvanična Misija stiže u Beograd polovinom novembra.

Naime, predstavnici MMF-a smatraju da su planirani prihodi budžeta precenjeni za preko 15, a rashodi potcenjeni za 20-tak milijardi dinara.

Njihova računica pokazuje dodatni jaz od 35 milijardi iz čega proizilazi da će manjak u državnoj kasi zapravo biti oko 4,5 a ne 3,5 odsto BDP-a.

Osim dogovora oko deficita, za koji se veruje da je moguć kroz međusobno popuštanje i izmene skupštinskim amandmanima, MMF traži od Vlade odgovore i na pitanja kakva je dalja sudbina Železare Smederevo (godišnje košta državu 160 miliona evra), kao i hoće li biti još budžetskih davanja za Novu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine.

Traže se takođe i tehničke korekcije Zakona o NBS, koje se odnose na to da Uprava za nadzor ostane sektor u okviru NBS, kao i da mandati članova Saveta guvernera različito traju kako se ne bi svi mogli istovremeno politički smeniti, objavljuje NIN u broju koji izlazi u četvrtak.

Izvor: Tanjug