Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PREKRŠAJIMA: Polemika u Skupštini RS o visini kazni za prekršaje


Poslanici vladajuće većine istakli su da su visoke novčane kazne propisane novim Zakonom o prekršajima opravdane i da bi možda mogle da budu i veće, dok opozicija smatra da su neprimerene ekonomskoj situaciji i da će ih država teško naplatiti.

Predlogom tog zakona propisane su kazne od pet do 150.000 dinara za fizičko ili odgovorno lice, od 50.000 do dva miliona dinara za pravno lice i od 10.000 do 500. 000 dinara za preduzetnika.

U raspravi po amandmanima na Predlog zakona o prekršajima poslanici SPS i SNS pozdravili su nova zakonska rešenja ističući da bi "kazne mogle biti i veće".

Poslanik SPS Neđo Jovanović smatra da je dobro što su zaprećene kazne tako visoke, jer bi, ukoliko bi bile manje, bili stimulisani počinioci tih dela. Jovanović je dodao i da bi kazne "možda mogle biti i veće.

Njegov kolega iz SNS Zoran Babić dodao je da smatra da poslanici ne bi trebalo da se bave, kako je rekao, jeftinom demagogijom.

"Nemojte se baviti jeftinom demagogijom i predstavljati ministra pravde kao da je bič božiji koji je propisao visoke kažne", poručio je Babić i dodao da građani neće biti kažnjeni zato što "hodaju ulicom", već će kazni podlegati prekršioci zakona.

Poslanici opozicije insistirali su da bi manje novčane kazne bilo moguće naplatiti, a korist bi od toga imala država, državna kasa i sami građani.

Poslanici DS naveli su tokom rasprave da će se zbog visine kazni građani "pre odlučiti da idu u zatvor, nego da plate".U prilog tome poslanik DS Nenad Konstantinović izneo je podatak da je u 2012. godini oko 14.000 građana odlučilo da služi zatvorsku kaznu, umesto da plati.

Prema njegovoj oceni, niko u zatvor ne ide zato što mora, nego zato što nema pare da plati, pa zbog toga kazne moraju biti primerene ekonomskoj situaciji. Njegov stranački kolega Slobodan Homen smatra da bi manje novčane kazne bile naplativije i podsetio da je stepen naplate tih kazni 40 odsto.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković odgovorio je opozicionim poslanicima da cilj nije da se građani šalju u zatvor, već da se smanji broj prekršilaca. On je dodao da ne spori ekonomsko stanje u kome se nalazi zemlja, ali i da je "najjeftinije da se poštuju propisi".

Ministar Selaković je naveo primer i rekao da, "ukoliko neko vozi bez vozačke dozvole za kategoriju kojoj pripada to vozilo i time ugrožava i sopstvenu i tuđu bezbednost, treba da bude prilično kažnjen".

Kazneni raspon za takav prekršaj, dodao je, iznosi od 100.000 do 120.000 dinara.

"Ako neko vozi neregistrovano vozilo takođe treba da bude kažnjen. Ipak, neki red treba da se zna", naglasio je minsitar.

Prema njegovim rečima, vrednost zaštitnih dobara predviđa kazneni raspon koji je u ovom trenutku možda najprihvatljiviji, jer ne može neko ko je neovlašćeno upravljao motornim vozilom da bude kažnjen sa 20.000 dinara. 

Izvor: Tanjug, 24.7.2013.