Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE KRALJEVINE MAROKO O OSNIVANJU MEŠOVITE KOMISIJE ZA TRGOVINU, EKONOMSKU I NAUČNO-TEHNIČKU SARADNJU U PROCEDURI NARODNE SKUPŠTINE RS


Razlozi za potvrđivanje Sporazuma sadržani su u želji strana ugovornica da se obnovi, unapređuje i dalje razvija posebna institucionalna forma za praćenje ekonomske, trgovinske i naučno-tehničke saradnje između dve strane, a to je Mešovita komisija, predlažu i preduzimaju mere i aktivnosti u pravcu unapređenja ukupne ekonomske saradnje i otklanjaju problemi, koji se, eventualno, mogu pojaviti u odvijanju te saradnje.

Ovaj sporazum predstavlja značajan doprinos unapređenju bilateralne ekonomske saradnje Republike Srbije i Kraljevine Maroko, jer se stvara pravni osnov za održavanje redovnih zasedanja Mešovite komisije.

Kraljevina Maroko je značajna kao ekonomski partner Republike Srbije, kako zbog postojećih mogućnosti za razvoj bilateralne ekonomske saradnje, tako i uticaja ove zemlje u regionu kome pripada, a koji je zbog geografske blizine značajan za našu zemlju. Iz ovih razloga, navedeni Sporazum predstavlja važan element buduće saradnje sa Kraljevinom Marokom, jer se stvaraju mogućnosti za veće angažovanje naših privrednika u saradnji sa ovom zemljom, investiranje marokanskog kapitala u razvojne projekte u Republici Srbiji, a time i za unapređenje i proširenje ukupne ekonomske-trgovinske saradnje.

Kompletan tekst Predloga zakona možete preuzeti putem linka: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/2982-13.pdf (ONLINE).

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 24.7.2013.