Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovora


Email Print

DELEGACIJA VODEĆE SVETSKE INVESTICIONE BANKE GOLDMAN SAKS BORAVI U POSETI SRBIJI, U VEZI MOGUĆNOSTI ZA INVESTIRANJE


Predstavnici Goldman Saksa sastaće sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a domaćin predstavnicima te finansijske institucije biće ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

"Odluka Vlade Srbije da se u narednom periodu fokusira na razvoj privrede, konsolidovanje javnih finansija, restrukturiranje državnih preduzeća i otvaranje radnih mesta nije prošla nezapaženo kod poslovnih krugova u inostranstvu i kao rezultat imamo dolazak delegacije Goldman Saksa u Srbiju," rekla je ministarka Mihajlović, povodom predstojeće posete.

Pokušaćemo da u razgovoru sa njima definišemo konkretne mogućnosti za saradnju i investiranje u poljoprivredi, metalurgiji, u oblasti obaveznih rezervi nafte, dodala je Mihajlović.

Ona se sa delegacijom te investicione banke prethodno sastala 6. juna ove godine u Beogradu, na inicijativu predstavnika Goldman Saksa koji su se interesovali za projekte predstavljene u knjizi prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Dolazak Goldman Saksa biće prva poseta velike svetske investicione banke Srbiji posle odluke Evropskog saveta da do kraja januara započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji sa Srbijom.

Tokom dvodnevne posete, planirani su i susreti sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem, predstavnicima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Direkcije za robne rezerve, kao i sa poslovodstvom preduzeća Transnafta, Žita Srbije i Žita Vojvodine.

Delegacija Goldman Saksa posetiće i RTB Bor, gde će se upoznati sa poslovanjem ovog preduzeća i planiranim razvojnim projektima.

Jedna od glavnih tema razgovora biće formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor. Pored toga, biće reči i o mogućnostima za saradnju u oblasti finansiranja proizvodnje, izvoza i uvoza žitarica, šećera i metala.

U delegaciji kompanije koja dolazi u Srbiju su Rijad Jusuf, direktor za tržišta u razvoju u sedištu Goldman Saksa u Njujorku, Dejvid Galager, direktor za robe u kancelariji za međunarodne odnose u Londonu i Leor Seder, direktor za lokalno poslovanje klijenata za tržišta u razvoju u Londonu.

Goldman Saks grupa je multinacionalna investiciona banka koja posluje u oblasti bankarstva, hartija od vrednosti, upravljanja investicijama i drugim finansijskim uslugama.

Zapošljava oko 30.000 ljudi širom sveta i trenutno je prva po neto prihodu u investicionom sektoru u svetu.

Goldman Saks grupa je u 2011. godini ostvarila neto profit od 2,5 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug