Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA TREBALO BI DA BUDE ZAVRŠEN U DECEMBRU OVE GODINE


Predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji će bolje urediti tu oblast, trebalo bi da bude završen u decembru ove godine, izjavio je savetnik u Ministarstvu saobraćaja Srbije Milan Božović. Izmene se odnose na obaveze i odgovornosti upravljača puta, pre svega na član kojim se definiše ko su revizori i ko radi reviziju bezbednosti puta, a kako bi se osigurala revizija bezbednosti u svim fazama projektovanja. Predviđene su i izmene modela finansiranja bezbednosti saobraćaja.

"Radna grupa je do sada uradila izmene i dopune prva tri poglavlja važećeg zakona, a paralelno se rade i novi pravilnici", kazao je 24. juna novinarima Božović nakon što je Agencija za bezbednost saobraćaja predstavila letnju akciju za bezbednost saobraćaja na putevima.

Kako je objasnio, do sada se najznačajnije izmene odnose na obaveze i odgovornosti upravljača puta, pre svega član 156. koji je podeljen na 15 delova, a gde se definiše ko su revizori i ko sme da radi reviziju bezbednosti puta.

"Određuje se da u svim fazama projektovanja puta mora postojati revizija njegove bezbednosti da ne bi imali situaciju kakvu imamo na Orlovači da se put projektuje i izgradi, i onda shvatimo da nije bezbedan", kazao je Božović.

On je dodao da su izmene u prva tri poglavlja vezane za model finansiranja bezbednosti saobraćaja, gde se veći procenat sredstava koji se izdvajaju od naplaćenih kazni za prekršaje upućuje ka lokalnim samoupravama kako bi se namenski koristile za bezbednost saobraćaja.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović kazao je da je nakon tri godine primene došlo vreme da se poboljša Zakon o bezbednosti saobraćaja.

"Ima mogućnosti za poboljšanje. Novim, boljom zakonom želimo da svrstamo Srbiju u red najbezbednijih zemalja u domenu saobraćaja", kazao je Jovanović.

On je istakao da vozači u novom zakonu mogu pored ostalog da očekuju povećanje odgovornosti vezano za održavanje puteva, kao i primenu novih EU direktiva iz oblasti saobraćaja.

"Pre donošenja važećeg zakona u Srbiji je u saobraćajnim nesrećama godišnje ginulo od 850 do 950 ljudi, dok je nakon primene zakona broj smanjen na prosečno 650 do 730 ljudi", rekao je Jovanović.

Dodao je, međutim, da Agencija za bezbednost saobraćaja nije zadovoljna time, zbog čega će nastaviti da se angažuje i u izmeni zakona i kroz konkretne akcije kako bi umanjial broj povređenih i nastradalih.

Prema njegovim rečima, u prvih pet meseci ove godine broj saobraćajnih nesreća u Srbiji bio je manji za 2% nego u isto vreme lane, broj poginulih smanjen je za 5%, broj teško povređenih bio je manji za 3%, dok je broj lakše povređenih bio veći za 9%.

Izvor: Beta, Euractiv, 24.6.2013.