Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON O BANKAMA: Narodna banka Srbije namerava da povuče preostalih sedam miliona dolara deviznih rezervi koje drži u EuroAxis banci


"Od jeseni 2010. intenzivirana su nastojanja da se i preostali deo depozita podigne i da se taj račun zatvori te da se plasmani NBS u potpunosti dovedu u sklad sa najboljom svetskom praksom", rekao je Šoškić.

O povlačenju depozita iz EuroAxis banke obavešteno je rukovodstvo te banke, a NBS, kako je naveo Šoškić, namerava da povlačenje depozita obavi dinamikom "koja neće ugroziti uspešno okončanje tog procesa".

EuroAxis banku u vreme sankcija uvedenih Srbiji osnovali su biznismeni bliski Slobodanu Miloševiću. Anketni odbor Skupštine Srbije je 2004. godine u sklopu provera trgovine elektičnom energjom proveravao i deponovanje deviznih rezervi NBS u toj banci.

Na pitanje da li vlasnici EuroAxis banke nastoje da zadrže bar deo deviznih rezervi NBS u toj banci, Šoškić je rekao da je "mandat NBS da postupa u skladu sa zakonom i u interesu naše zemlje".

"Nikakvi interesi pojedinaca ne mogu biti iznad interesa zemlje i oko toga ne može biti kompromisa. Kao i u svim dosadašnjim odlukama, naš cilj je dugoročno očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije, kao zakonom definisana obaveza NBS u interesu građana i privrede naše zemlje", naglasio je Šoškić.

Prema pisanju medija, Narodna banka Srbije prozvana je da nije istražila promene udela "Deltinih" firmi u toj banci, iako je postojala sumanja da je prekršen Zakon o bankama ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005 i 91/2010 - prim.red.).

Zakonom o bankama je 2006. godine propisano da pravno lice ili pojedinac koji želi da poseduje pet ili više procenata udela u vlasništvu banke, mora da podnese zahtev NBS i od nje za to dobije saglasnost, što do sada NBS nije dala nijednom akcionaru Univerzal banke.

Narodna banka Srbije, prema rečima Šoškića, namerava da povuče preostalih sedam miliona dolara deviznih rezervi koje drži u moskovskoj EuroAxis banci.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 22.6.2012.

<<< Nazad na ostale vesti