Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVLADA RS ĆE MORATI DA SE POZABAVI REFORMOM JAVNIH I DRŽAVNIH PREDUZEĆA I DA EKONOMIJU STAVI U CENTAR SVOGA RADA


Motiv za ovaj posao je jasan: uštede u državnom budžetu, kao i ukupno povećanje efikasnosti privrede.

Da je to korisno za građane potvrđuje pad cena i bolje usluge mobilne telefonije, kao i primena sporazuma o otvorenom nebu.

Arsić kaže da "treba da budu privatizovana preduzeća koja ne obavljaju delatnost koja ima karakter prirodnog monopola".

"Nesporno je da bi trebalo privatizovati Telekom, Jat i Galeniku. Takođe, ne postoje ekonomski, a ni drugi argumenti protiv privatizacije „JP Podzemna eksploatacija uglja” ili lokalnih preduzeća koja se bave distribucijom gasa, medijskim uslugama i slično", kaže on.

On dodaje da "na drugoj strani, izvesno je da prenos struje, železnička infrastruktura, Pošta, Putevi Srbije, vodovodna i kanalizaciona mreža ne bi trebalo da budu privatizovani, jer je reč o tipičnim prirodnim monopolima. Za većinu drugih javnih preduzeća, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Železnica Srbije, postoje argumenti i za privatizaciju i protiv nje".

U slučaju EPS-a, po Arsićevom mišljenju, moguća je i delimična privatizacija jedne ili nekoliko elektrana, a da preostale ostanu u državnom vlasništvu.

Međutim, u slučaju proizvodnje struje i železničkog prevoza, izgleda da je važnije da se izvrši liberalizacija delatnosti nego privatizacija javnih preduzeća koja u njima posluju. Pri tom je važno da postoji efektivna liberalizacija, što bi u slučaju elektroprivrede značilo da postoji više vlasnički nezavisnih proizvođača struje, piše Politika.

Prema njegovom mišljenju bolje je da Aerodrom Nikola Tesla ostane u državnom vlasništvu, ali da se iz preduzeća izdvoje sve sporedne delatnosti.

"Ono što je privreda rekla jeste da vlada treba što pre da se formira i mora da bude fokusirana na ekonomiju, jer vlada koja nije fokusirana na ekonomiju imaće jako kratak rok", rekao je Spasojević.

Kako je istakao, nova vlada mora, pre svega, da ohrabri strane i domaće investitore, što će uraditi ukoliko se dogovori novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema rečima Spasojevića, vlada bi, takođe, trebalo da se "dogovori sa poslovnim bankama u zemlji da ostanu ovde, da ne iznose kapital napolje" i da privuče sredstva koja će da plasira u projekte u oblastima kao što su poljoprivreda, izvozno orijentisana industrija i energetika.

"Na taj način Srbija može da digne rast nacionalnog dohotka, sa 0,1 odsto koliko je danas, na tri do četiri odsto. To je onda potpuno druga situacija za sve ljude koji žele da investiraju u Srbiju, to će biti veliko ohrabrenje, a svima nama će biti mnogo lakše", dodao je on.

Spasojević je napomenuo da će to "takođe, značiti veći priliv u budžet i izravnavanje deficita koji imamo".

On je naglasio da i u periodu do formiranja nove vlade srpska privreda mora da istraje, kao što je istrajala i devedesetih godina i u vreme tranzicije od početka 2000. godine.

"Mislim da nam poruke koje nam šalju političari u ovom momentu, da će mnogo veći fokus biti na ekonomiji, daju ohrabrenje da izdržimo i da sačekamo novu vladu, a sa njom i dogovore sa međunarodnim institucijama koji će puno značiti", zaključio je Spasojević.

Izvor: Tanjug, Politika

<<< Nazad na ostale vesti