Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU NAJAVI RIGOROZNA KONTROLA UPLATE POREZA I DOPRINOSA NA ZARADE, KAO I IZDAVANJE FISKALIH RAČUNA


Kada kriza krene, najviše se štedi na porezima i doprinosima. Nadležni to dobro znaju pa poreznici ovih dana pojačano kontrolišu izdavnje fiskalnih računa.

Kontrola uplate doprinosa u koju su uključene poslovne banke počeće od 2. jula, jer 1. pada u nedelju. Bankari su obavezni da otada svakog dana šalju izveštaje o isplatama zarada i obaveznih poreza i doprinosa koji uz to idu.

Poreznici će nakon toga kontrolisati da li su poslodavci obračunali sve iz svoje nadležnosti u skladu sa zakonom. Bankari su do sada ove izveštaje poreznicima slali mesečno pa se na osnovi toga zna da više od 50.000 preduzeća nije zaposlenima uplaćivalo doprinose za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje.

Od naredne godine poslodavci će novac za poreze i doprinose uplaćivati na jedan račun. To će omogućiti efikasniju kontrolu. Sve će se raditi elektronskim putem, a poslodavci će poreze i doprinose morati da prijave pre zarada.

Regionalni centar „Novi Sad” Poreske uprave Srbije, a koji po nadležnostima pokriva celu pokrajinu, zaključno s prethodnom sedmicom uradio je 284 kontrole fiskalnih kasa.

U 109 slučajeva primećene su nepravilnosti, što znači da 38,8 odsto kontrolisanih nije poslovalo u skladu sa zakonima i drugim propisima u ovoj oblasti. Zato su u Vojvodini doneta 92 rešenja o zabrani delatnosti i istovremeno podneto 107 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Sladoled se prodaje na oko 1.800 uličnih frižidera. Pod pretpostavkom da svaki uspe da opsluži oko 400 mušterija i napravi promet od oko 40.000 dinara, svakog dana ulična prodaja napravi pazar od oko 72 miliona dinara.

A punim kapacitetom rade najmanje pet meseci godišnje. Znači da za sezonu šetači na ulici za ovu poslasticu ostave i više od deset milijardi dinara. Državi bi od te sume trebalo da pripadne 18 odsto.

Poreznici uveravaju da to što ulični prodavci ne izdaju fisklane račune ne znači da u kasu ne stiže porez od sladoleda.

Poreski stručnjaci veruju da bi fiskalizacija ulične prodajne mreže sladoleda bila skuplja od eventualne koristi koju bi donela.

"Kontrolišu se proizvođači i ako oni knjige vode korektno, šansa za manipulaciju je mala. Ali ni očekivani poreski prihodi od te prodaje nisu značajni, pa bi čitavo administriranje njihove fiskalizacije bilo skuplje. Administrira se tamo gde očekujete značajnije prihode", smatra Saša Radulović, poreski konsultant.

Izvor: Dnevnik

<<< Nazad na ostale vesti