Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraZAKON NE ZABRANJUJE DA STUDENTE UČE PROFESORI PROTIV KOJIH SE VODE KRIVIČNI POSTUPCI


Zakon ne zabranjuje da studente uče profesori protiv kojih se vode krivični postupci, što oni koriste, pišu "Večernje novosti".

Profesor osumnjičen za zloupotrebu položaja i nepotizam kandidat je za prorektora. Njegov kolega, jedan od osumnjičenih u aferi "Indeks", reizabran je za dekana. A troje profesora nedavno je uhapšeno u Valjevu zbog trgovine ispitima - sve ovo su slučajevi koji su uzburkali javnost.

Zakon je na njihovoj strani, jer su nevini dok se ne dokaže suprotno, a u međuvremenu imaju šansu da i dalje rade na fakultetima. Država se ne angažuje u ovakvim situacijama pod izgovorom da univerziteti imaju autonomiju.

Prof. dr Milan Višnjić, protiv koga je podneta prijava jer je uticao na zapošljavanje uže i šire porodice, bio je predložen za prorektora Univerziteta u Nišu. On je prethodno smenjen s mesta dekana Medicinskog fakulteta, a na toj funkciji je bio pet mandata, što je takođe mimo zakona. Savetu Univerziteta stigao je i apel Agencije za borbu protiv korupcije da Višnjić ne bude izabran zbog sumnji da je kršio zakone. On je, na kraju, povukao kandidaturu.

Istovremeno, prof. dr Predragu Stojanoviću, jednom od osumnjičenih u aferi "Indeks", nedavno je potvrđen još jedan mandat na mestu dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

"Sve ovo pokazuje da nešto ne valja i da treba menjati ili zakon o radu ili onaj o univerzitetima", kaže za "Novosti" prof. dr Čedomir Čupić, član Saveta Agencije za borbu protiv korupcije. "Ljudi koji su pod istragom nikako ne smeju da ostanu u nastavi, niti da rukovode fakultetima ili univerzitetom, jer profesorski poziv ima moralnu težinu. Ne treba ih osuditi unapred. Neka ostanu da rade u biblioteci ili neka se bave naukom, ali nikako ne treba da rade sa studentima."

Čupić kaže da je takav primer posebno loš za studente prava, koji će jednog dana možda pisati zakone, pa za profesore moraju da imaju i stručne i moralne uzore.

"Kandidatura prof. Višnjića pokazuje koliko je tragična situacija na Univerzitetu u Nišu. Pošto su ga predložili za prorektora, profesori bi trebalo da se zapitaju šta je sa njihovom profesionalnom savešću", izričit je prof. Čupić.

Da je potrebno da se državni organi više angažuju, smatra i prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

"Slučaj Pravnog fakulteta i afera Indeks kvare i ugled cele države. Ona mora da završi što je započela, a ne da nam ceo taj slučaj stoji nad glavom kao Damoklov mač", smatra prof. Arsenijević. "Sa izborom Stojanovića nemam nikakve veze. Za njega je glasalo Nastavno-naučno veće, poštujući statut fakulteta."

Međutim, procedura je takva da izbor veća fakulteta potvrđuje i Savet univerziteta, koji je to i učinio.

"Od 29 prisutnih članova Nastavno-naučnog veća, za mene je glasalo 18, a za mog protivkandidata 10", kaže Stojanović za "Novosti". "Istog dana izjasnio se i Savet Univerziteta, gde me je podržalo 12 od 13 prisutnih članova. Jedan listić bio je nevažeći."

B92, Večernje novosti

<<< Nazad na ostale vesti