Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraPRVI PROFESIONALNI IZVRŠITELJI POČEĆE OD 28. MAJA 2012. GODINE DA SPROVODE SUDSKE ODLUKE PO KOJIMA ĆE OD DUŽNIKA BITI NAPLAĆIVANA DUGOVANJA ZA KOMUNALNE USLUGE, MOBILNU TELEFONIJU ILI PARKIRANJE VOZILA


Predsednik Komore izvršitelja Mihailo Dragović je agenciji Beta kazao da su 11. maja imenovana prva 64 profesionalna izvršitelja, od kojih će oko 30 sutra položiti zakletvu i od ponedeljka početi rad.

"U isključivoj nadležnosti profesionalnih izvršitelja su komunalne usluge, i to je nešto što će oni raditi u budućnosti", rekao je Dragović.

Prema njegovim rečima, sudovima je podneto oko dva miliona različitih potraživanja za komunalne usluge.

Profesionalni izvršitelj će u zaključku koji donose obavestiti dužnika o obavezi koju je dužan da ispuni, a ukoliko on to ne učini moguće je staviti administrativnu zabranu na njegovu platu, zapleniti pokretnu imovinu i nepokretnosti.

"Dužnik najčešće ispunjava svoju obavezu kada dobije zaključak sa glavnim potraživanjem i određenom naknadom za rad izvršitelja", rekao je Dragović.

Pored 400 sudskih izvršitelja koji već postoje u Srbiji, predviđeno je da na teritoriji države budu angažovana 334 profesionalna izvršitelja, i isti broj njihovih zamenika.

"Po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju postoje sudske odluke za koje su isključivo nadležni profesionalni izvršitelji, a odluke koje ne mogu da izvršavaju sudski izvršitelji su potraživanja vezana za komunalne i slične usluge - infostan, gradska čistoća, doplatne karte za parking", naveo je Dragović.

Prema njegovim rečima, deo izvršenja je "ostao" u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja i to sprovođenje sudskih odluka iz porodičnih i radnih odnosa.

"Za sve ostalo poverioci imaju pravo da odaberu da li će da angažuju privatnog ili sudskog izvršitelja", rekao je Dragović i dodao da je u Beogradu za područje Prvog suda imenovano 29 izvršitelja i jedan izvršitelj za područje Drugog suda.

On je naveo i da će angažovanje privatnih izvršitelja koštati u zavisnosti od visine potraživanja, posla koji on treba da obavi u kancelariji i na terenu, kao i od naplate potraživanja.

Uvođenjem profesionalnih izvršitelja biće uvećana efikasnost izvršenja sudskih odluka, imajući u vidu da je povećan broj profesionalnih ljudi koji sprovode izvršenja, dodao je Dragović.

Dragović je rekao i da će Komora, koja je konstituisana 14. maja, uskoro oformiti disciplinsku komisiju, pa će građani nezadovoljni radom izvršitelja moći da se obrate komori.

"Izvršitelji postoje u Bugarskoj, Makedoniji, Slovačkoj, Mađarskoj, a jedan od naboljih primera su Holanđani koji već 130 godina imaju sistem profesionalnih izvršitelja", rekao je Dragović.

Skupština Komore izvršitelja konstituisana je 14. maja u Beogradu, kada su izabrani i organi Komore. Službene prostorije Komore izvršitelja nalaze se u Bulevaru oslobođenja 12.

RTV, Beta

<<< Nazad na ostale vesti