Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraDRUŠTVO SUDIJA SRBIJE: REVIZIJA, KOJA JE TREBALO DA ISPRAVI KRŠENJA PRAVA KOJA SU UGROZILA USTAVNI POREDAK ZEMLJE, PRETVORILA SE U FARSU


Predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da Visoki savet sudstva (VSS) ne razmatra prigovore neizabranih sudija i da želi da "konzervira" ono što je urađeno lošim reizborom i da se revizija reizbora sudija pretvorila u farsu.

"Revizija, koja je trebalo da ispravi kršenja prava koja su ugrozila ustavni poredak zemlje, pretvorila se u farsu i trku sa vremenom da se do promene vlade zadrži i zacementira ono što je reizborom urađeno", rekla je predsednica Društva sudija Dragana Boljević na konferenciji za novinare.

Boljevićeva je posebno kritikovala postupanje V S S u proteklih nekoliko meseci, jer kako je navela, statistički podaci govore da se posle pritisaka na članove tog tela, prigovori neizabranih sudija gotovo uopšte više ne usvajaju, za razliku od početne faze postupka preispitivanja odluka o izboru sudija 2009. godine.

Boljević je, na konferenciji rekla da se revizija reizbora sudija pretvorila u farsu i da su to konstatovali i posmatrači Evropske unije u decembru prošle godine, kao i da podaci o broju rešenih slučajeva to najbolje ilustruju.

"VSS i Ministarstvo pravde, shvatili su da se ukida suviše odluka o neizboru sudija, pa su zato odlučili da se "tome mora stati na put", rekla je ona i ocenila da su potom krenuli pritisci, posebno na sudiju Blagoja Jakšića, koji je uhapšen", rekla je Boljević.

Potom su, kako je istakla, članovi VSS iz redova sudija postali vrlo disciplinovani, što se vidi iz statističkih podataka o rešenim slučajevima.

Ona je navela da je VSS, na 35 sednica, od 836 slučajeva neizabranih sudija, razmatralo 636 prigovora, a pozitivno je rešeno 100 ili 16 odsto.

<<< Nazad na ostale vesti